Руските власти са предали тялото на Алексей Навални на майка му, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в X събота. Сега фокусът се измества върху това дали поддръжниците на опозиционния лидер ще могат да присъстват на публично погребение, посочва The Wall Street Journal.

„Погребението тепърва предстои. Не знаем дали властите ще попречат да го осъществим така, както семейството иска и както Алексей заслужава“, добавя Ярмиш.

Поддръжници и членове на семейството отправят послания, че няма да се съгласят с предложенията за частно погребение, което показва, че може да се опитат да използват тъжното събитие като начин да стимулират опозицията срещу управлението на руския лидер Владимир Путин преди президентските избори следващия месец.

Шефът на кабинета на Навални Леонид Волков публикува в X, че Путин вероятно ще попречи на хората да се сбогуват с опозиционния лидер. „Нормално човешко погребение на Навални в Москва, на което всеки може да дойде да се сбогува с Алексей – това е толкова проста идея и в същото време толкова ужасна за Путин“, пише Волков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано през седмицата, че връщането на тялото на Навални на семейството му не е въпрос на Кремъл.

Майката на Навални, Людмила Навалная, пусна в четвъртък видеозапис, в който се казва, че руски служители са ѝ показали тялото на сина ѝ в моргата, но не искат да ѝ го дадат.

Руските власти поискаха той да бъде погребан тайно, каза Навална, добавяйки, че не е съгласна с това, въпреки, по думите ѝ, опитите за изнудване от властите, „които заплашиха, че ще направят нещо с тялото на сина ми“.

Говорителят на екипа на Навални каза също така, че на майка му е показан медицински документ, в който се посочва, че той е починал от естествена смърт.

Преди тялото на Навални да бъде предадено на майка му, неговата вдовица Юлия Навалная пусна шестминутен видеоклип в YouTube, в който обвини Путин, че е "мъчил" трупа на своя опонент и обеща да продължи кампанията срещу неговото правителство. Тя постави под въпрос твърденията на Путин, че е защитник на християнството и каза, че той държи тялото на съпруга ѝ като заложник.

Руските власти съобщиха на 16 февруари, че опозиционерът е починал, като първоначално казаха, че причината за смъртта все още се установява. Те казаха, че той е колабирал след разходка, след което е загубил съзнание и не е могло да бъде съживен.

Навални, който беше на 47 години и беше в затвора от 2021 г., излежаваше три присъди, възлизащи на над 30 години, по обвинения, които той и поддръжниците му казаха, че са изфабрикувани. Той беше задържан, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитичното вещество от съветската епоха Новичок, според германските лекари. Навални обвини за отравянето си Кремъл, който отрече да е замесен в какъвто и да било опит да му навреди.

Навални беше един от малкото останали гласове в Русия, които даваха повод за тревога на Путин, коментира WSJ. Един от най-гласните критици на Кремъл, той беше медийно популярен антикорупционен активист, който успя да вдъхне живот на руското опозиционно движение, разкривайки недостатъците на десетилетното управление на Путин в популярния си канал в YouTube, въпреки че никога не успя да го предизвика в изборните урни.

Президентът Байдън хвърли вината за смъртта на Навални директно върху Путин. Коментарите му бяха отхвърлени от Кремъл.

Относно предстоящото погребение на Навални WSJ прави паралел с това на лидера на „Вагнер“ Евгений Пригожин, който беше погребан на частна церемония в Санкт Петербург миналата година, след като самолетът, с който летеше, се разби, убивайки него и няколко други командири на паравоенната група.

Пригожин се разбунтува срещу военната йерархия на Русия и изпрати силите си в Москва, за да отстрани ръководството на армията, преди да отстъпи. Смъртта му предизвика гняв сред онези, които се възхищаваха на откровената му критика към военните провали на Русия в Украйна.

Времето и мястото на погребението му не бяха обявени предварително - новините, че се е състояло, бяха пуснати едва след приключването му. Някои новинарски издания по-рано съобщиха за две други различни гробища като възможно място за церемонията.