Цените на петрола се понижиха в понеделник, увеличавайки загубите от предходната сесия, след като доларът поскъпна на фона на опасенията на пазара, че по-високата от очакваното инфлация може да забави намаляването на високите лихвени проценти в САЩ, които ограничават растежа на търсенето на горива в световен мащаб.

Фючърсите на суровия петрол тип "Брент" поевтиняха с 35 цента, или 0,4%, до 81,27 долара за барел, докато тези на американския суров петрол тип "West Texas Intermediate" (WTI) поевтиняха с 35 цента, или 0,5%, до 76,14 долара за барел, тъй като щатският долар се повиши, а по-силният долар оскъпява петрола за притежателите на други валути.

Понижението надгради загубите от миналата седмица, когато сортът “Брент” поевтиня с около 2%, а WTI - с над 3%, заради индикациите, че намаляването на лихвените проценти в САЩ може да бъде отложено с два месеца поради повишаване на инфлацията.

"Настроенията за поемане на риск изглежда са в отстъпление след пазарното рали, водено от Nvidia, миналата седмица, тъй като очакванията за по-високи лихви за по-дълго време повишиха щатския долар, оказвайки натиск върху цените на суровините", коментира независимият анализатор Тина Тенг пред Reuters.

Петролът се търгува на цени 70 и 90 долара за барел от ноември насам, тъй като нарастващото предлагане в САЩ и опасенията за слабо търсене в Китай компенсират съкращенията на доставките на страните от ОПЕК+ въпреки бушуващите две войни.

"Цените на суровия петрол се понижиха поради липса на свежи катализатори", смятат анализаторите на ANZ. "Петролът се оказа разпънат между бичи фактори като по-ниския добив на ОПЕК и повишените геополитически рискове и мечи опасения за слабото търсене в Китай."

Премията за геополитически риск от нападенията на йеменските хути срещу кораби в Червено море остава скромна - само 2 долара за барел към петрола сорт “Брент”, изчисляват на свой ред анализатори на Goldman Sachs.

Въпреки това банката повиши прогнозата си за обичайния летен пик на суровината от 85 на 87 долара за барел, тъй като нарушенията в Червено море доведоха до по-голямо от очакваното изтегляне на запаси, държани от държави, които са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Goldman Sachs все още очаква търсенето на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден през 2024 г., но намали прогнозата си за Китай, като същевременно повиши тази за САЩ и Индия.

"Силният ръст на предлагането извън ОПЕК вероятно ще бъде почти в крак със солидния ръст на световното търсене", допълват анализаторите.

Тъй като конфликтът между Израел и Хамас в Близкия изток продължава, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви в неделя пред CNN, че преговарящите САЩ, Египет, Катар и Израел са се споразумели за основната рамка на заложническата сделка по време на разговори в Париж, но диалогът продължава. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че все още не е ясно дали ще се стигне до сделка.

Катар пък обяви, че ще продължи да увеличава производството на втечнен природен газ въпреки неотдавнашния рязък спад на световните цени.

Анализаторите на ANZ очакват, че в САЩ запасите от петрол могат да започнат да намаляват през следващите седмици, тъй като рафинериите се връщат от профилактика, което може да окаже известна подкрепа на цените.