Лорд Джейкъб Ротшилд, финансист и потомък на банковата фамилия от същото име, почина на 87-годишна възраст.

Той започва кариерата си в семейната банка NM Rothschild & Sons през 1963 г., след което заедно със сър Марк Уайнбърг основава редица компании, включително J Rothschild Assurance Group през 1980 г.

Заема различни висши длъжности, включително заместник-председател на BskyB между 2003 и 2008 г., и се занимава с изкуство и филантропия. Джейкъб Ротшилд е бивш председател на попечителите на Националната галерия, както и на Мемориалния фонд за национално наследство.

През 2002 г. е награден с орден за заслуги за дейността си. Отличието се присъжда на лица, които са извършили благодеяния в областта на изкуството, литературата, образованието и науката.

В изявление за информационната агенция PA Media семейството му заяви: "Нашият баща Джейкъб беше забележително присъствие в живота на много хора, отлично подготвен финансист, защитник на изкуството и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителни каузи в Израел и на еврейската култура, запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо. Той ще бъде погребан в съответствие с еврейския обичай на малка семейна церемония, а по-късно ще бъде организиран възпоменателен ритуал в чест на живота му."

Според миналогодишна класация на богатите от Sunday Times състоянието на семейство Ротшилд се оценява на около $1 милиард долара.