Мебели и артефакти, които някога са принадлежали на европейски монарси, но след това са придибити от потомците на банковата фамилия Ротшилд, ще бъдат обявени за продажба на търг. Можете да го наречете кралска гаражна разпродажба, пише Bloomberg.

Членове на известната фамилия, чийто екстравагантен стил е повлиял поколения мегабогаташи, са предоставили около 57 артикула за продажба на търг на аукционната къща Christie’s, който ще се проведе на 4 юли в Лондон. Предметите се оценяват на около 10 млн. паунда (12.9 млн. долара).

“Около фамилията Ротшилд винаги витае нещо мистично и то се приписва и на всяко нещо, което те притежават,” казва Робърт Кутурие, интериорен дизайнер от Ню Йорк. “Те създават собствен свят от вкусове и елегантност. При тях има изобилие от лукс, с който малко други фамилии могат да се похвалят.”

Сред най-скъпите предмети, предложени на търг, са чифт позлатени скринове, поръчани около 1713 г. от испанския крал Филип Пети. Те се оценяват на между 1.5 млн. паунда (1.93 млн. долара) и 2.5 млн. паунда (3.22 млн. долара).

Бюро от махагон, направено за Мария-Антоанета около 1780 г., може да бъде продадено за около 1 млн. паунда (1.29 млн. долара).

Пищният стил, известен като Le gout Rothschild, става запазена марка на така наречената Американска позлатена ера, повлиявайки фамилиите Рокфелер, Астор и Вандербилт.

Фамилията Ротшилд е известна с това, че купувала само най-доброто, което е на пазара. След Френската революция през 1789 г. много предмети от Версайския дворец влизат в тяхната колекция.

11-те най-богати фамилии в светаДокато по-голяма част от хората живеят от заплата до заплата или още по-лошо, по света има хора, които са не просто богати, а имат повече пари, отколкото бихме могли да си представим

Въпреки това този стил с множество орнаменти и позлата не е толкова модерен сред колекционерите в днешно време, които може да платят повече за творба на американския графити артист KAWS, отколкото за платно на някой от старите майстори.

“Вкусовете се променят. Времената се променят. Къщите се променят,” казва Кутурие. “Това е една ера, която определено е отминала.”

Името Ротшилд допада на много от клиентите на Christie’s, особено в Европа, казва Пол Галоа от аукционната къща. Нови купувачи от Азия, Русия и Близкия Изток също се интересуват, казва той.

Фамилията Ротишилд не продава често, казва Галоа. През 2015 г. Ерик дьо Ротшилд продаде чифт портрети на Рембранд на правителствата на Франция и Нидерландия за 180 млн. долара.

Колекцията на Натаниел и Албърт фон Ротшилд бе продадена от Christie’s през 1999 г., като тогава кралски комод от Riesener бе купен за 7 млн. паунда (9.02 млн. долара). Сега той е изложен във Версайския дворец, според Christie’s.

От аукционната къща отказват да обявят кои членове на фамилията ще продават през юли.