Милениалите и представителите на поколението Z променят всевъзможни тенденции в начина ни на живот - от това как се обличаме, живеем, работим и общуваме, до това как отбелязваме различни важни моменти от живота. Това включва и сватбите.

Формалности като големи сватбени партита с шаферки и младоженци, разделени по пол, хора, които се женят в църкви, дори практики, които само преди няколко години изглеждаха като нови "традиции", като сватбените хаштагове, вече губят актуалност.

Най-възрастните представители на поколението Z достигат брачна възраст в средата на 20-те си години и все по-често придават собствен облик на сватбените си тържества, което включва и изоставяне на някои остарели традиции. The Knot, водеща платформа за планиране на сватби, провежда проучване сред повече от 9 000 двойки в САЩ, които са се решили да сключат брак през миналата година или планират да го направят през тази, за да разбере какви са най-честите подходи за организацията на събитието.

"Едно от големите неща, които се случват сега, след 2022 г., която беше много натоварена от гледна точка на сватбите след най-сериозната пауза в историята на индустрията през 2020 и 2021 г., е, че виждаме как най-възрастните от поколението Z започват да се бракочсъчетават", казва пред CNN Тим Чи, главен изпълнителен директор на The Knot Worldwide.

Няколко тенденции от 2023 г., отбелязани в The Knot Real Weddings Study, подсказват, че младите двойки са по-свободни в разчупването на догмите. Сред сватбените тенденции през миналата година, чиято популярност е намаляла в сравнение с периода преди пандемията, са разделянето на членовете на сватбеното тържество по пол (спад със 7% спрямо 2018 г.), съчетаването на облеклото на сватбеното тържество (спад с 20% спрямо 2018 г.), церемониите, провеждани в традиционни религиозни институции (спад с 5% спрямо 2018 г.), и използването на сватбени хаштагове (спад с 30% спрямо 2018 г.)

Но сватбите все още са подвластни на ефимерните капризи на поп културата.

Когато става въпрос за така важния първи танц, през последните няколко години на първо място в САЩ властва "Perfect" на Ед Шийрън. Но миналата година "Can't Help Falling In Love" на Елвис Пресли със замах заема трона.

"Спомнете си, че през последните години излязоха много филми за живота на Елвис. Това е пример как актуалните събития в попкултурата наистина влияят на това как хората включват препратки от миналото или от съвремието в сватбените си тържества“, казва Чи.

Миналата година повече двойки също така са възприели безхартиена комуникация за своята сватба, включително QR кодове за запазване на датата и покани за събиране на RSVP и/или разглеждане на сватбени уебсайтове (с 18% повече от 2022 г.), тъй като поколението Z показва по-изразена зависимост от технологиите по време на процеса на планиране.

Децата също страдат – тържествата, на които не присъстват малчугани, са повишили популярността си през 2023 г. с 8% спрямо 2018 г.

"Милениалите и поколението Z стават много креативни в това да направят тези тържества наистина лични по нови и интересни начини", акцентира Чи. "Хората преосмислят традицията и това е наистина страхотно."

Персонализация на сватбените тържества

Кейтлин и Дилън Спейн, и двамата в средата на 20-те си години, сключват брак през май миналата година в църква в Сий Айл Сити, Ню Джърси, и в исторически двувековен морски курорт с винтидж викторианска атмосфера.

"Искахме място, което да е уникално и специално за нас", казва Кейтлин. "Дилън е живял там през лятото, докато расте, а семейството ми има къща на брега, която датира от поколения."

Младоженецът на свой ред казва, че не са искали сватбата им да е модерна, а да е неподвластна на времето.

"Конгресната зала в Кейп Мей е построена през 1700 г. Познавахме хора, които са правили сватба в двора на къщата, и смятахме, че това може да е мода", спомня си той. "Но искахме да останем неподвластни на времето и да отдадем почит на корените си."

"Имаше много моменти, в които можехме да усложним нещата, да добавим допълнителни дейности или разходи", казва Кейтлин. "Но в края на краищата искахме фокусът да бъде красивата сватба и започването на тази нова глава от живота ни."

А Дилън добавя: "Има много вълнение и загуба на емоции от влизането на гостите до кулминационния момент на появата на булката и младоженеца. Много пъти се губи темпото и се преминава към дълги речи“.

Затова и двойката призовава всички свои гости да се присъединят към тяхното влизане с танцова стъпка.