Европейската комисия е измислила стратегия, с която Европейският съюз да стимулира оръжейната си промишленост, за да може да премине към режим на "военна икономика" в отговор на руската инвазия в Украйна.

Тиери Бретон, европейският комисар по промишлеността, се очаква да изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да купуват повече оръжия заедно от европейски компании и за подпомагане на тези компании да увеличат производствения си капацитет, според представители на ЕС, цитирани от Reuters.

"Трябва да променим парадигмата и да преминем в режим на военна икономика. Това означава също, че европейската отбранителна промишленост трябва да поема повече рискове с наша подкрепа", заяви Бретон, представяйки пакета.

Бившият главен изпълнителен директор на френска технологична компания добави също така, че възможността за нов президентски мандат на Доналд Тръмп в САЩ - който постави под въпрос ангажиментите на Вашингтон към НАТО - означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

"В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от изхода на изборите на нашите съюзници на всеки четири години", категоричен е Бретон.

Войната на Русия в Украйна накара много европейски държави да увеличат разходите си за отбрана. Но представителите на ЕС твърдят, че чисто националните усилия са по-малко ефективни и искат органите на ЕС да играят по-голяма роля в индустриалната политика в областта на отбраната. Анализаторите твърдят, че войната е показала ясно, че европейската индустрия не е била подготвена за някои големи предизвикателства, като например внезапното рязко нарастване на търсенето на големи количества артилерийски боеприпаси.

Предложенията на Бретон включват създаването на европейска версия на американската схема за чуждестранни военни продажби, по която Съединените щати помагат на други правителства да купуват от американски оръжейни компании. Друго предложение ще принуди европейските оръжейни производители да дават приоритет на европейските поръчки по време на криза.

За да станат реалност, предложенията ще трябва да бъдат одобрени от 27-те национални правителства на ЕС, които често не са склонни да отстъпват правомощия по въпросите на отбраната и военното дело, както и от Европейския парламент.

Предложенията ще бъдат внимателно проучени и от НАТО. От алианса коментират, че приветства усилията на ЕС да подпомогне европейската отбрана, но предупреждават, че те не трябва да се дублират или да влизат в противоречие с работата на трансатлантическия съюз.

Въпроси за финансирането

Очаква се пакетът на Бретон да включва около 1,5 млрд. евро нови средства до края на 2027 г. - скромна сума в света на мащабните обществени поръчки в областта на отбраната. Но официални лица твърдят, че пакетът ще създаде правна рамка, която ще позволи много по-големи координирани разходи през следващите години, ако ЕС е готов да отдели пари. Бретон призова за създаване на специален фонд на ЕС в размер на 100 млрд. евро за проекти в областта на отбраната.

Служителите на Комисията твърдят, че искат Киев да участва в предложените нови схеми за увеличаване на съвместните поръчки и производствения капацитет, въпреки че Украйна не е част от ЕС.

"Нашата мисия тук е да третираме Украйна като почти равностойна на държава членка", коментира пред информационната агенция служител на ЕК.

Постигането на съгласие по предложенията ще отнеме известно време, особено като се има предвид, че през юни ще бъде избран нов Европейски парламент, а след това ще бъде назначена нова Европейска комисия. Разногласията в рамките на сегашната дават представа за някои от предстоящите борби за власт. Докато председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен казва, че ще създаде пост на комисар по отбраната, ако има втори мандат, Бретон не вижда нужда от такъв.

"Ако въпросът е за комисар по отбранителната промишленост, струва ми се, че вече имаме такъв", смята той.