Във вторник Русия, един от водещите членове на БРИКС, обяви създаването на нова платежна система, базирана на блокчейн и криптовалута. Платежният механизъм е замислен да бъде независима система за търговски разплащания, позиционирана като алтернативен вариант на щатския долар.

Платежната система има за цел също така да бъде удобна за правителствата, бизнеса и дори обикновените граждани на страните, които се включат в нея.

Руският дипломат Юрий Ушаков потвърждава пред специализираната платформа Watcher Guru, че новият платежен механизъм на БРИКС ще разполага с най-съвременна технология, която ще включва цифрови активи и криптовалути, изградени върху блокчейн.

Подобна платформа би могла да помогне на страните от БРИКС да се дистанцират от щатския долар, като им позволи, както и на други развиващи се държави, да уреждат трансгранични трансакции. Развитието ѝ ще увеличи натиска върху щатския долар, което ще доведе до спад в търсенето и предлагането му на световния пазар, смятат някои анализатори.

Ушаков подчертава, че конкретната задача пред БРИКС през тази година е да засили глобалното си присъствие във финансовата система, а платежната система ще бъде първата стъпка в това начинание.

"Смятаме, че създаването на независима платежна система на БРИКС е важна цел за бъдещето, която ще се основава на най-съвременни инструменти като цифрови технологии и блокчейн. Основното е да се уверим, че тя е удобна за правителствата, обикновените хора и бизнеса, както и че е рентабилна и не е свързана с политически противопоставяния", посочва той пред ТАСС, без обаче да разкрива предварителни срокове за стартирането на проекта. Най-вероятно новият механизъм ще бъде представен на 16-ата среща на върха през октомври тази година.

БРИКС приема своя валута през 2024?

Друг член на БРИКС - Индия, обяви миналата година, че проучва перспективите за използването на нова обща валута на блока. В докладите се посочва, че страната е наредила на група финансови анализатори да проучат възможността за реализация на подобен проект, като правителството е възложило на финансови експерти и мозъчни тръстове задачата да обсъдят формирането на новата валута, която би могла да бъде алтернатива на щатския долар.

Тази тема също може да попадне в дневния ред на срещата на върха на блока през октомври 2024 г. Шестнадесетата среща на върха е планирана да се проведе в Казанската област на Русия.

Ако проучването на темата доведе до положителни резултати, Индия може да бъде първата страна, която ще покаже плюсовете и минусите, които една напълно нова валута би имала спрямо щатския долар.

Следователно бъдещето на валутата на БРИКС сега е в ръцете на индийските служители, които проучват възможностите. Ако мозъчните тръстове стигнат до заключението, че новата валута помага на алианса, тогава щатският долар може да се окаже с нов конкурент съвсем скоро. Ако обаче анализаторите стигнат до заключението, че тя не помага на никого, това може да налее вода в мелницата на американската валута.

Индийските официални лица все още не са предоставили подробности за проучването, тъй като информацията по проекта е класифицирана. Но предстоящата среща на върха през октомври може да се окаже решаваща за тази финансова инициатива на БРИКС.