Огромните инвестиции на Meta в изкуствен интелект включват разработване на платформа, предназначена да захранва цялата система за видео препоръки на Facebook във всички нейни платформи, обяви изпълнителен директор на компанията.

Том Алисън, ръководител на Facebook, посочи, че част от "технологичната пътна карта на Meta, която стига до 2026 г.", включва разработването на модел за препоръчване с изкуствен интелект, който може да захранва както подобната на TikTok услуга за кратки видеоклипове Reels на компанията, така и по-традиционни, по-дълги видеоклипове.

Досега Meta обикновено е използвала отделен модел за всеки от своите продукти като Reels, Groups и основната услуга Facebook Feed, посочва Алисън на сцената на технологичната конференция на Morgan Stanley в Сан Франциско, цитиран от CNBC.

Като част от амбициозното навлизане на Meta в областта на изкуствения интелект, компанията инвестира милиарди долари за графични процесори (GPU) на Nvidia. Те се превърнаха в основните чипове, използвани от изследователите на AI за обучение на големи езикови модели, използвани в платформи като ChatGPT на OpenAI и други генеративни модели.

Алисън посочва, че "фаза 1" от технологичната пътна карта на Meta включва преминаването на настоящите системи за препоръки на компанията към графични процесори от по-традиционни компютърни чипове, което ще помогне за подобряване на цялостната производителност на продуктите.

„Тъй като интересът към големите езикови модели избухна миналата година, ръководителите на Meta бяха поразени от това как те могат да обработват много данни и всякакви дейности с много общо предназначение като чат", посочва Алисън. „Meta видя възможността за гигантски модел за препоръки, който да се използва за всички продукти, и до миналата година изгради този вид нова архитектура".

Компанията вече го е тествала на Reels.

Тази нова "архитектура на модела" е помогнала на Facebook да получи "8-10% увеличение на времето за гледане на Reels" в основното приложение Facebook, което според Алисън доказва, че моделът се "учи от данните много по-ефективно от предишното поколение".

"Наистина се фокусирахме върху това да инвестираме повече, за да сме сигурни, че можем да мащабираме тези модели с подходящия хардуер", посочва още той.

Сега Meta е във "фаза 3" на реархитектурата на системата, която включва опити за валидиране на инструментите и внедряването ѝ в множество продукти.

"Вместо да захранваме само Reels, ние работим по проект за захранване на цялата ни видео екосистема с този единствен модел, а след това можем да го добавим и във Feed", акцентира Алисън. "Ако се справим с това, препоръките не само ще бъдат по-ангажиращи и по-подходящи, но смятаме, че може да се подобри и бързината им на реакция."

Илюстрирайки как ще работи това, ако е успешно, той добавя: "Ако видите нещо, което ви е харесало в Reels, и след това се върнете в Feed, можем да ви покажем още подобно съдържание."

По думите му Meta е натрупала огромен запас от графични процесори, които ще бъдат използвани за подпомагане на по-широките ѝ усилия в областта на генеративния изкуствен интелект като разработването на цифрови асистенти.

Някои проекти за генеративен AI, които Meta обмисля, включват по-усъвършенствани инструменти за чат във Feed, така че човек, който види "препоръчана публикация за Тейлър Суифт, просто да щракне върху един бутон и да каже: "Хей, Meta AI, кажи ми повече за това, което виждам с Тейлър Суифт в момента".

Meta също така експериментира с интегрирането на своя AI инструмент за чат в рамките на групите, така че член на готварска група във Facebook потенциално да може да зададе въпрос за някакво чстие и да получи отговор от дигитален асистент.