Американският изпит SAT за прием в колеж вече е изцяло онлайн.

Вместо да попълват с молив лист с балончета за отговори, учениците в САЩ ще използват компютър. На 9-ти март за първи път ще се използва изцяло дигиталната версия на SAT.

Бъдещите колежани все още трябва да отидат лично на място за провеждане на изпита, но ще го положат на личния си лаптоп, или на устройство, предоставено от училището, съобщава CNN.

Изпитът също така ще е по-кратък - около два часа вместо три. Има по-къси пасажи за четене, като всеки от тях е свързан с един въпрос, и вграден виртуален калкулатор.

Новият SAT е определен като "адаптивен" от College Board, организацията която го интегрира в образователната система. Това означава, че задачите по математика и четене ще бъдат разделени на две части. Втората част ще бъде по-лесна или по-трудна в зависимост от това как се е представил изпитваният в първата част.

Изпитът все още ще се оценява по скала от 1600 точки и от College Board съобщават, че учениците няма да бъдат ощетени, ако бъдат пренасочени към по-лесната втора част.

Благодарение на тези промени бъдещите колежани ще получат резултатите си след дни, а не след седмици, както беше преди.

Промените бяха обявени от College Board преди около две години след тестването на пилотна версия на дигиталния SAT през есента на 2021 г. Учениците, които провеждат изпити извън САЩ, официално започнаха да се явяват на дигиталния SAT през пролетта на 2023 г. PSAT - по-кратък изпит, който се полага от по-младите ученици, за да кандидатстват за стипендии или като тренировка за SAT, беше направен дигитален още миналата есен.

По данни на организацията над 1,9 милиона ученици от випуск 2023 г. са се явили на SAT, в сравнение с 1,7 милиона предишната година.

Увеличението на броя се случи дори когато много училища направиха незадължително представянето на резултатите от SAT или ACT - друг стандартизиран тест, използван за прием в колеж. Тенденцията се засили по време на пандемията, когато училищата и изпитните центрове бяха затворени, отбелязва CNN.

Наскоро някои елитни училища като университета Браун, университета Йейл и колежа Дартмут обявиха, че ще обърнат курса и ще изискват от учениците да включват тестови оценки към заявленията през следващите години.

Някои критици твърдят, че стандартизираните тестове поставят учениците с по-ниски доходи в неравностойно положение, тъй като те може да нямат време или средства да се подготвят за теста. Но изброените академии заявиха, че резултатите от тестовете, заедно с оценките от средното училище, са добър показател за бъдещия академичен успех и могат да помогнат на училищата им да привлекат разнообразни студенти.

Учениците трябва да се регистрират, за да се явят на SAT, като също така трябва да се запишат поне 30 дни предварително, ако им се налага да заемат устройство от College Board.