С решение на Министерския съвет, днес и утре – 15 и 16 март са обявени за дни на национален траур в България по повод кончината на Българския патриарх Неофит.

Днес тленните му останки ще бъдат изложени утре за поклонение в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а погребението му ще е на 16 март, реши вчера на извънредното заседание Светия синод.

На основание на член 42 алинея първа от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), старшият член на намаления състав на Светия синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод.

На 16 март, събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край.

След това, с литийно шествие, тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде положено за вечни времена, съобщи Старозагорският митрополит Киприан.

Световен отзвук

Световните агенции отразиха в обмена си новината за кончината на Българския патриарх Неофит, пише БТА.

Патриархът, който се опитваше да възстанови репутацията на Българската православна църква (БПЦ), пострадала от твърдения за връзки с бизнесмени и тайната полиция от комунистическия период, почина на 78-годишна възраст, предаде Reuters.

Агенцията отбелязва, че около 80% от населението на България изповядва православното християнство.

Харизматичният Неофит стана приемник на патриарх Максим през февруари 2013 г., отбелязва AFP.

Малко след нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г. патриарх Неофит призова вярващите да отправят "молитви тази война да свърши час по-скоро".

Според AFP с този си призив Неофит открито е застанал на страната на Киев, въпреки че Българската православна църква се слави с близостта си с Москва. Неофит беше ерудиран човек, който се славеше с вокалните си таланти, отбелязва агенцията и обръща внимание на някои моменти от биографията на покойния патриарх.

Допълва и че Неофит е сътрудничел на тайните служби по времето на комунистическия режим в България, но подчертава, че досието му е съдържало само сведения за неговите собствени дейности и не е имало документи, които да компрометират други хора.

"Никога не съм искал да сторя нещо лошо на когото и да било, нито да се възползвам от привилегии", давани от тайните служби, припомня AFP думите на Негово Светейшество по този повод.

Associated Press пише, че се очаква Светият Синод на Българската православна църква да избере временен патриарх, докато по-голям църковен съвет не избере приемника на патриарх Неофит. Припомня, че през 2019 г. патриарх Неофит се е срещнал в София с папа Франциск, като визитата е била възприета като затопляне на отношенията с Ватикана.

Кой беше патриарх Неофит

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров.

Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г., е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в Катедрата по "Църковно пеене" при Московската духовна академия.

От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" - и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя", е въведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия.

Като такъв, на 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за първи декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

На 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и за председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонично утвърден за Доростолски и Червенски митрополит.

От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 2 декември 2008 г. Русенският митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента на България с ордена "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни, и по повод неговата 65-годишнина".

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е избран за български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, бе извършена още същия ден - 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Първата си Света литургия, като Софийски митрополит, патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в катедралния столичен митрополитски храм "Св. Неделя" в съслужение с архиереи и духовници.

Негово Светейшество продължи да е и временен наместник на Русенския престол до каноничния избор на новия Русенски митрополит Наум, състоял се в Синодалния параклис "Св. цар Борис" на 23 март 2014 г.