За поредна година „Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации“ (PARAi) се впуска в търсене на българските изобретатели и предприемачи на бъдещето със старта на третото издание на „PARA Робо Инкубатор“ - напълно безплатна за участие образователно-менторска инициатива, която цели да помогне на младежи със собствени проекти да ги развият до работещ прототип. За целта асоциацията предоставя на участниците необходимите им части и материали, организира менторски сесии на техническа тематика, както и посещения на лаборатории и фабрики.

В досегашните издания на „PARA Робо Инкубатор“ кандидатстваха редица интересни проекти като робот за плевене, дрон за спасителни операции, хуманоиден робот с водородна клетка, умен домашен асистент, робот за почистване на соларни панели, умна система за управление на пчелно стопанство и др. В първи сезон с 1000 лв. бяха наградени три проекта. Печелившата идея за робот за плевене дори започна собствен икономически живот след инкубатора и спечели финансиране от Националния иновационен фонд, както и 2.36 млн. евро в най-оспорвания кръг за финансиране на EIC Accelerator.

Проектът за създаване на дрон-спасител пък получи 50,000 евро финансиране от фонда за рисков капитал Vitosha Venture Partners.

Във втори сезон призовите места заеха проекти на младежи в съвсем ранен етап на развитието си. Екип от „Технически университет – София“ спечели 5000 лв., а екип ученици от Видин - втората награда от 2000 лв. за своя автономен робот за събиране на тенис топки. Победителите в крайна сметка са стимулирани и с 30,000 лв. на последващо участие в конкурса „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Тазгодишното издание на „PARA Робо Инкубатор“ се фокусира върху области като дронове, индустриални решения, машинно зрение и изкуствен интелект, земеделие, технически решения за устойчив начин на живот и „Интернет на нещата“. А Йонко Чуклев, зам.-председател и основател на PARAi, разкрива пред Profit.bg какво още можем да очакваме от “PARA Робо Инкубатор“ 2024 и какво са научили в организацията от изминалите издания на инициативата.

Започва поредният сезон на „PARA Робо Инкубатор“. Какво научи вашият екип за тези години?

Научихме неща в много направления. На първо място, за мотивацията на младите хора. Роботиката има потенциала да обнови различни сфери - от здравеопазване, през производство до селско стопанство. Научихме, че младите хора често са водени от желанието не само да бъдат създатели, но да окажат значимо въздействие върху развитието на цели отрасли. Затова насърчаваме всички участници да мислят в мащаб и да дадат своя значим принос като инженери.

На второ място, научихме, че младите хора трябва да видят какво и как се създава в българския бизнес днес. Това включва и много специфични процеси – напр. как се формоват пластмаси, как се проектират и монтират електрически табла, как се изгражда облак за всички данни от фабриката и много други. Едва когато са видели пълния процес, младежите са готови да предложат и създадат иновация, която може да прерасне в собствен проект. Затова се стараем да покажем максимално много фабрики, лаборатории и реална работна среда.

Йонко Чуклев, зам.-председател и основател на PARAi, разкрива пред Profit.bg какво още можем да очакваме от “PARA Робо Инкубатор“ 2024 и какво са научили в организацията от изминалите издания на инициативата.

На трето място, покрай екипите, които успяха да привлекат финансиране от инструменти като Националния иновационен фонд, акселератора на EIC и т.н., научихме доста и за програмите за финансиране на проекти за роботика и какво се очаква там. Затова се стараем всеки проект на финалното си представяне да се представи, както би се очаквало в професионална среда.

Какво отличава третия сезон на инициативата от досегашните?

По-концентрираната подкрепа. За разлика от предходните сезони, в този ще приемем не 10, а 5 екипа. Ще дадем по-широки възможности за набавяне на необходими компоненти и хардуер. Също така списъкът ни от ментори се разрастна и вече имаме хора, които могат да бъдат полезни в нишови направления като грипери и решения за захващане, мехатронни системи, автономни автомобили, BMS, дори и сателитни системи.

Вие подпомагате изобретателите на бъдещето в първите им крачки. Какви са перспективите пред сектора на автоматизацията и роботиката у нас от тази гледна точка?

Има две главни перспективи – развитие като професионалист или собствен бизнес. Вероятно и двете ще растат, защото търсенето на инженери се повишава в различни индустрии и не се очертава тази тенденция да се обърне скоро.

Същевременно расте и финансирането както за стартъпи, така и за по-развити бизнеси. Новите фондове на национално и европейско ниво ще засилят тази тенденция, а нашите местни ресурси като пазар за растеж на БФБ и фондове за рисков капитал ще улеснят предприемачите в първите им стъпки.

Но независимо коя от двете перспективи избере един млад човек, той задължително трябва да има новаторско мислене, постоянно да премисля какво може да подобри и да влага най-доброто от себе си. Това е стилът на мислене, който се опитваме да предадем.

От години си говорим за връзката между бизнеса и образованието. Започна ли българското образование да отговаря на нуждите на сектора на автоматизацията и роботизацията в у нас?

В нашия сектор този проблем все повече се решава като компаниите привличат студенти, които са втори или трети курс на работа или стаж. Въпреки това има едно особено предизвикателство – голяма част от инженерните специалности (особено магистратурите) се завършват от едноцифрен брой студенти. Дори сме имали случаи, в които само един студент, завършил магистратура в съответната специалност, решава да остане да работи в България. Затова според нас е важно да се мотивират повече млади хора да следват инженерни специалности, да работят в България и се надяваме „Инкубаторът“ да има своята роля в този процес.

Каква е ролята на подобни инициативи за развитието на предприемаческия дух в сектора?

В предишния въпрос споменах за новаторското мислене и търсене на подобрения. Виждал съм този предприемачески дух да извежда млади хора от позицията на “младши инженер автоматизация” до „главен експерт автоматизация“ за кратък период. Смятам, че ако повече служители имат такъв предприемачески дух, то българската промишленост ще расте по-бързо, а от това ще се подобрят нива на заплащане, възможностите за кариерно развитие, дори и тези за компаниите-доставчици ще са по-добри. Предприемаческия дух винаги е бил фундаментът за развитие на българската индустрия.

Какви са очакванията ви от новия сезон на „PARA Робо Инкубатор“?

Най-вече очаквам тази година да се формира завършена екосистема около инкубатора и всичките ни партньори. Тази екосистема включва компании в различни сфери – от електроника до софтуер, инвеститори, индустриални партньори, университети, както и институции. Винаги сме казвали, че за нас развитието на проектите далеч не приключва с програмата и затова се стараем да създадем цялостна поддържаща инфраструктура, която да подкрепя младите таланти и занапред. В индустрията и промишлеността нищо не става от днес за утре, затова трябва да изградим екосистема, която може да помага с години напред.

Кандидатури за участие в „PARA Робо Инкубатор“ се приемат до 2 април 2024 г.