Литва е най-щастливата страна за представителите на поколението Z и милениалите.

Това показват резултатите Доклада за световното щастие за 2024 г.

Страните са класирани според самооценката на живота по скала, която изисква от респондентите да отговорят класирайки най-добрия възможен живот за тях с 10, а най-лошият с 0 и след това да оценят настоящия си живот по тази скала.

Центърът за изследване на благосъстоянието към Оксфордския университет, който публикува доклада, посочва, че за повече от 130 държави, изследвани в доклада, се вземат предвид и следните шест променливи:

• БВП на глава от населението

• Социална подкрепа

• Очаквана продължителност на живота в добро здраве

• Свобода

• Щедрост

• Свобода от корупция

В Доклада за световното щастие са класирани най-щастливите страни за хората на възраст до 30 години, които според изследователския център Pew се считат за милениали, родени 1981-1996 г., или за поколение Z, родени 1997-2012 г.

Окончателните резултати за хората под 30 години и тези над 60 са доста различни.

Литва заема първото място за младите поколения, но се нарежда на 44-то място за хората над 60 години и е на 19-то място сред най-щастливите страни в света като цяло.

"Сближаването между двете половини на Европа се дължи на нарастващото щастие сред младите хора", посочват авторите на доклада.

Прибалтийската страна получава общ резултат от 7,759 точки. Тя непрекъснато се изкачва нагоре в класацията за щастие от 2017 г. насам, когато заема 52-ро място в общия доклад, според Литовското национално радио и телевизия (LRT).

Според Numbeo разходите за живот са средно с 32,2% по-ниски от тези в САЩ, а приблизителните месечни разходи на един човек са под 800 долара, без да се включва наемът.

Столицата Вилнюс, заема високо място в класацията на Financial Times "Европейските градове и региони на бъдещето 2023". Тя се превръща в център за разработчици и издатели от гейминг индустрията, тъй като там са 90% от компаниите в този сектор на страната, посочва LRT.

Ето кои влизат в Топ 10 най-щастливи страни за хората до 30 години:

Литва

Израел

Сърбия

Исландия

Дания

Люксембург

Финландия

Румъния

Нидерландия

Чехия

Израел се нарежда на второ място по щастие сред хората под 30 години с резултат от 7,667 точки.

Страната превъзхожда средното ниво по отношение на удовлетвореността от живота, социалните връзки и здравето, според Индекса за по-добър живот на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Очакваната продължителност на живота е 83 години, което е с две години повече от средната стойност за ОИСР.

Израел е една от най-напредналите в технологично отношение страни и включва шлифовани диаманти и фармацевтични продукти сред основните си експортни стоки, според U.S. News and World Report.

Въпреки че разходите за живот са средно само със 7,9% по-ниски от тези в САЩ, наемите са с 30% по-ниски от тези в Америка, според Numbeo.

Целият доклад може да видите ТУК