В сряда йената достигна 34-годишно дъно, като отслабна до 151,97 спрямо щатския долар и подхрани очакванията на пазара за потенциална правителствена намеса за подкрепа на японската валута.

Японската валута удари предишното си рекордно дъно в края на миналата година, когато се понижи до 151,95 спрямо долара през октомври 2023 г.

Слабостта на валутата подсказва на много инвеститори, че японските власти могат да се намесят, за да подпомогнат нейното укрепяне. Още повече, че министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки вече разкри, че не са изключени мерки за "отговор на тези движения на валутата".

След среща на Японската централна банка с Министерството на финансите и Агенцията за финансови услуги на страната Масато Канда, заместник-министър на финансите по международните въпроси, заяви, че движенията на йената се наблюдават внимателно и има готовност за предприемане на спешни мерки.

Неотдавнашните колебания, които в рамките на две седмици достигнаха до 4%, не се считат за леки промени, смята той, цитиран от Reuters.

Представители на BOJ акцентират пред информационната агенция, че ако развитието на валутния пазар окаже влияние върху японската икономика, централната банка ще реагира чрез мерки, насочени към паричната политика.

Японската икономика неочаквано изпадна в техническа рецесия в края на 2023 г., след като регистрира свиване в продължение на две последователни тримесечия. Сега страната е изправена пред ново предизвикателство – инфлацията, след като десетилетия се бореше с дефлация. С историческо решение по-рано този месец Японската централна банка прекрати политиката си на отрицателни лихви и контрол на кривата на доходността, което предизвика разпродажба на йената.

Канда и преди е казвал, че отслабването на йената има своите плюсове и минуси. Слабата позиция на японската валута стимулирала туризма и е довела до по-добри резултати на фондовия пазар, наприер.