Инцидент с български круизен кораб в река Дунав наложи провеждането на голяма спасителна операция в района на град Ашах, в провинция Горна Австрия.

Това съобщават австрийски електронни издания, цитирани от БТА. На място са изпратени няколко пожарни екипа и линейки.

Пожарната служба е използвала дронове, за да огледа кораба и да открие евентуални повреди. Общо 17 от 142-те пътници на борда са пострадали. От тях 11 са откарани в болница.

Корабът не е успял да маневрира в района на шлюз и се е блъснал в бетонната стена.

По данни на полицията електрониката на плавателния съд не е работила за кратко време, се казва в кореспонденция, публикувана на страницата на Австрийското радио и телевизия ORF.

По данни на полицията, корабът е пътувал от Пасау, в германската провинция Бавария, към Будапеща.

Според командира на пожарната команда в окръг Ефердинг Томас Пихлер корабът внезапно не е могъл да маневрира в продължение на няколко минути в сравнително тясната зона на шлюза край Ашах и се е сблъскал с шлюзната стена.

Преди това вторият капитан натиснал аварийния бутон, който включил отново електрониката на борда.

Според първоначалната информация щетите по кораба вероятно не са сериозни - повредена е ламарината на външната страна на плавателния съд. По данни на полицията корабът е успял да продължи пътуването си по посока на Линц през нощта.

Все още не е ясно защо електрониката внезапно е спряла да работи и се е наложило да бъде рестартирана с помощта на аварийния бутон. Това обаче е предприето твърде късно и корабът вече е бил ударен в бетонната стена. По случая е започнало разследване от отдела на полицията, отговарящ за водния трафик.