Няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари в руски затвор, група антикремълски хакери тръгват да търсят отмъщение.

Използвайки достъпа си до компютърна мрежа, свързана със затворническата система на Русия, те са успели да поставят снимка на Навални на уебсайта на затвора, в който той намери смъртта си.

"Да живее Алексей Навални!" гласи съобщение на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на опозиционера и съпругата му Юлия на политически митинг.

Но това далеч не е всичко. При пробива си те също така са откраднали база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници, техните роднини и контакти, включително, твърдят самите хакери, информация за затворници в арктическата наказателна колония, където Навални почина през февруари.

Хакерите, които твърдят, че са смесица от националности, включително руски емигранти и украинци, споделят тези данни, в това число телефонни номера и имейл адреси на затворници и техни роднини, „с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални “, коментират от групата пред CNN.

Не на последно място, хакерите са използвали достъпа си до онлайн магазина на руската затворническа система, където членовете на семействата купуват храна за затворниците, за да променят цените на стоки като юфка и говеждо консервирано месо на една рубла, което е приблизително 0,01 долара. Обикновено тези стоки струват над 1 долар. На затворническата администрация са ѝ били нужни часове да забележи, че потребителите пазарят на изключително занижените цени, и дни, за да отстрани намесата на хакерите.

Те твърдят, че откраднатата база данни съдържа информация за около 800 000 затворници и техните роднини и контакти, а компрометираният онлайн затворническият магазин е собственост на руската държава и официално е известен като JSC Kaluzhskoe. Той обслужва 34 региона на Русия. На 19 февруари, ден след като хакерите реализират своята атака, JSC Kaluzhskoe публикува съобщение в руската социална медийна платформа VK, че е претърпял „техническа повреда“, която е довела до „неправилно отразяване на цените на храните и стоките от първа необходимост“.

Том Хегел, експерт по киберсигурност, коментира пред CNN, че информацията за хакерската атака е напълно автентична. Хакерите „очевидно са имали пълен достъп“, категоричен е Хегел, който е главен изследовател в доставчика на киберсигурност SentinelOne.

Нова глава в хактивизма

По време на атаката си хакерската група е изпратила и бележка до администраторите на онлайн затворническия магазин, предупреждавайки ги да не свалят снимката на Навални от уебсайта си. След като те са отказали, групата си отмъщава, унищожавайки един от компютърните сървъри на организацията.

Политически мотивираното хакерство или „хактивизъм“ започна да набира скорост след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. В дните след инвазията украинец отмъсти за атаката, като открадна множество вътрешни данни от руска хакерска група, доказващи нейните връзки с руското разузнаване. И това е само един от многото примери как различни хакерски групи се противопоставят на действията на Кремъл.

Войната в Украйна „без съмнение постави началото на нова глава в използването на хактивизъм, безпрецедентен в сегашния си мащаб“, акцентира Хегел:

„Хактивизмът се очерта като мощен инструмент за различни групи за изразяване на техните позиции и желанието им да да повлияят на траекторията на войната.“

„Ние, ИТ специалистите, напуснахме днешна Русия“, гласи съобщение на руски в един от уебсайтовете на затворническите магазини, след като те са пробити. „Ние обичаме страната си и ще се върнем, когато тя се освободи от режима на Путин. Ще извървим докрай този път.”