Новият закон на Германия за легализиране на употребата на канабис за развлечение влезе в сила на 1 април.

В полунощ стотици берлинчани организираха "масово пушене" пред Бранденбургската врата, за да консумират публично марихуана и да отпразнуват декриминализацията, съобщава Politico. Германия е третата държава в Европейския съюз, която легализира употребата на канабис за развлечение, след Малта през 2021 г. и Люксембург през 2023 г.

Медицински асоциации, полицейски организации и съдии имат опасения относно закона, като твърдят, че марихуаната може да има отрицателен ефект върху мозъка, който се развива до 25-годишна възраст, както и че законодателството не е достатъчно ясно.

Декриминализацията е част от споразумение, постигнато от трипартийното коалиционно правителство на страната. То разрешава притежаването на канабис (до 25 грама) и домашното отглеждане на максимум от три растения.

"Консумацията на канабис може вече да излезе от зоната на табутата", написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в X. Той добави, че легализацията ще помогне за затварянето на черния пазар.

Допълнителни части от законодателството ще позволят на "социални клубове за канабис" да снабдяват до 500 членове с дневен максимум 25 грама и от 50 грама. Членовете ще трябва да са пребивавали в страната от поне шест месеца.

Тези клубове обаче няма да започнат да функционират пълноценно преди лятото, тъй като частта от закона, която регулира отглеждането на канабис от клубовете, ще влезе в сила на 1 юли. Разходите на заведенията ще се покриват от членски внос, който ще бъде разпределен в зависимост от количеството марихуана, което членовете им употребяват.

На този фон консумацията на канабиса остава забранена в радиус от 100 метра около училища, детски заведения и площадки за игра.