Японските киномани най-накрая получиха възможност да гледат "Опенхаймер" през изминалия уикенд – цели 8 месеца след световната му премира.

Миналото лято филмът не стигна до Страната на изгряващото слънце, след като се появиха сериозни опасения как ще бъде приет от жителите на единствената държава, преживяла истинската реалност на ужаса от ядрените оръжия.

Спечелилият няколко награди "Оскар" блокбъстър на режисьора Кристофър Нолан беше едно от най-успешните заглавия миналата година, а съвместното му излизане на екран в един уикенд с "Барби" доведе до киноистерията "Барбенхаймер", припомня CNN.

Идеята обаче не беше приета толкова възторжено от японците, най-вече заради болезненото съдържание на филма, в центъра на чиито сюжет е създаването на разрушителната технология на атомната бомба от учения Дж. Робърт Опенхаймер и неговия екип.

В Япония възприеха неофициалната маркетингова кампания "Барбенхаймер" като омаловажаваща ядрените атаки над Хирошима и Нагасаки през 1945 г., а студиото Universal Pictures реши да не включва страната в глобалното разпространение на филма през юли миналата година.

Тричасовата биографична лента счупи няколко рекорда след излизането си на екран, като според Universal се превърна в най-касовия филм, чието действие се развива по време на Втората световна война.

В Япония той се класира на четвърто място в боксофиса след премиерата си в петък, по данни на Kogyo Tsushinsha, като за първите три дни е събрал 379 млн. йени (2,5 млн. долара).

Като част от рекламната си кампания в страната, Universal потърси мнението на оцелелия при атомната атака Томонага Масао, който е председател на група "хибакуша" в Нагасаки - името, с което се наричат оцелелите.

В цитати, публикувани на официалния японски уебсайт на филма, Масао казва, че може да усети борбата на главния герой във втората част, когато Опенхаймер започва да се противопоставя на надпреварата в ядреното въоръжаване, възникнала след войната.

"Това е свързано с основния ни проблем днес, когато светът без ядрени оръжия става все по-далечен. Усещаме скритото послание на режисьора Нолан за преследване на отговорността на политиците", допълва той.

Междувременно бившият кмет на Хирошима Хираока Такаши смята, че във филма е показан "човек, пълен с противоречия", чиято научна работа е била въоръжена от държавата и чието предупреждение срещу омаловажаване на заплахата от ядрена война по-късно е било игнорирано от същите власти. "Атмосферата от онези дни все още изпълва нашия свят днес", казва той и добавя: "Бих искал да го гледам отново и да се замисля какво представлява една нация, която вярва в силата на ядрените оръжия."

Бомбата на Опенхаймер е използвана на 6 август 1945 г., когато американски бомбардировач B-29 Enola Gay хвърля адското оръжие върху Хирошима.

Три дни по-късно друг бомбардировач B-29, Bockscar, хвърля атомна бомба върху Нагасаки. Най-малко 110 000 души са убити на място при двойните бомбардировки.

Според историята на проекта "Манхатън", публикувана от Министерството на енергетиката на САЩ, стотици хиляди други са починали от допълнителни странични ефекти, като например заболяване от рак, в следващите 5 години.

Бомбардировките в крайна сметка карат Япония да се предаде, с което се слага край на Втората световна война.

Но и до днес това е изключително болезнен момент за страната и източник на етични дебати, което отчасти обяснява защо "Барбенхаймер" беше възприет по толкова различен начин в Япония. През юли социалните медии бяха заляни от вълна фенски мемета "Барбенхаймер". Warner Bros. предизвика отпор в Япония, защото ги публикува в своя профил в X и по-късно се извини, припомня още CNN.

По това време в социалните медии в Япония се появи конкурентен хаштаг - #NoBarbenheimer. Снимки показваха знаци на входовете на кина, които предупреждават, че във филма има снимки на ядрени опити и щети, причинени от бомбите.

С днешна дата, 8 месеца след официалната премиера, зрителите в Япония споделят смесени чувства за филма в социалните медии.

"Когато бяха споменати имената на Япония, Хирошима и Нагасаки, изпитах смесени чувства. Но бях очарован от красиво сцени на изпитанията на атомните бомби.", пише потребител на X. Друг описва филма като "тежък, болезнен, сърцераздирателен, тъжен и крехък... но красив". "Въпреки че изобретателят е един от извършителите на това, той също е жертва, попаднала във войната", смята Ришу Канемото, 19-годишна студентка.