Exos е коучинг компания, която си партнира с други корпоративни структури в изграждането на програми за благосъстояние на служителите.

Наскоро тя стартира пилотен проект с експерти от бизнес училището Wharton – организационния психолог Адам Грант и докторанта Мариса Шандел, за да анализира ефектите от четиридневната седмица в собствените си офиси.

Резултатите се оказват изключително обещаващи, пише Fast Company.

Експериментът показва подобрение както в работата на компанията, така и в благосъстоянието на служителите.

Като начало, процентът на задържане на кадри драстично се подобрява през годината, а текучеството на служители намалява от 47% на 29%.

Освен това цели 91% от тях споделят, че прекарват времето на работното си място по ефективен начин, в сравнение с 67% преди смяната на графика.

36% съобщават, че се чувстват в бърнаут "през определен период от време" след проучването, а преди четиридневната работна седмица този процент е бил 70%.

В допълнение към четиридневния график, Exos прилага и "целенасочено планиране, одит на срещи, ежедневни микропочивки и други тактики, насочени към поддържане на бизнес ефективността, като добавя възстановяване и гъвкавост в деня на всеки служител", според компанията.

Що се отнася до представянето ѝ, Exos съобщава, че нейният канал за продажби е нараснал с 211%. Според говорител на компанията това определение се отнася до потенциалните продажби и докъде стигат в перспективата за покупка - т.е. прогнозира очаквания ръст на приходите след разглеждане на потенциалния нов бизнес.

Но по-голямата полза със сигурност е въздействието върху служителите: Те са не само по-щастливи, но и по- ефективни по време на по-кратките работни седмици.

Позовавайки се на пилотни проучвания на организацията с нестопанска цел 4 Day Week Global, измерваща ефекта от тези модели на работа върху производителността и благосъстоянието, изследователите от Wharton твърдят, че резултатите от по-кратката работна седмица са предимно положителни.

Първоначалният изпитателен период за пилотния проект на Exos е бил от юли до декември 2023 г. Компанията обаче смята да продължи програмата и ще прави преглед на въздействието ѝ на всяко тримесечие.

Макар че Exos и изследователите са съгласни, че тези модели все още изискват прецизна структура и внимателно обмисляне, документираните успехи могат да бъдат обещаващи за служителите, които държат да запазят своята автономност в баланса между професионалния и личния живот, допълва Fast Company.

На този фон, профсъюзи в цяла Европа призовават правителствата да въведат този модел на работа.

От 1 февруари 45 предприятия в Германия започнаха да тестват 4-дневната работна седмица в рамките на експеримент, който ще продължи общо шест месеца.

Инициативата, в която участват само компании, чиято работа може да бъде адаптирана към новия график, се ръководи от базираната в Берлин консултантска компания Intraprenör съвместно с организацията 4 Day Week Global (4DWG).

Франция е най-новата страна, която се присъедини към опитващите се да въведат четиридневна работна седмица.

Но за разлика от останалите, които прилагат системата само за избрани компании, целта на страната е да отвори програмата специално за разведени родители, които си поделят попечителството над децата.

Схемата ще стартира през септември и ще се прилага за избрана група държавни служители.

На практика родителите, които имат попечителство над детето си само в определени седмици, ще могат да работят четири дни вместо пет, допълва Fortune.

Миналото лято и Португалия стартира пилотна програма, финансирана от правителството, в партньорство с 4 Day Week Global.

Работодателите са се съгласили да намалят броя на часовете, през които служителите работят всяка седмица, без да намаляват заплащането им, чрез модела 100-80-100: Работниците получават 100% от заплащането за 80% от работното време в замяна на 100% от обичайната си производителност.

Повечето от компаниите, участващи в експеримента, са в професионалната, научната и техническата сфера, но програмата включва и детска градина, дом за социални грижи, банка за стволови клетки, център за научни изследвания и развитие, компании от производствения сектор, търговията на дребно и нестопанския сектор.