Google залага бъдещето си на изкуствения интелект. Първо се появи Bard – вече познат като Gemini, който се конкурира с ChatGPT, а след това и NotebookLM. Три от най-новите безплатни AI инструмента на технологичния гигант, които са част от AI Test Kitchen, позволяват на потребителите да генерират изображения, текст и музика. Към момента те са достъпни в САЩ, Кения, Нова Зеландия и Австралия, пише Джеръми Каплан за Wonder Tools.

MusicFX

Опишете музиката, която искате да създадете, в няколко изречения и MusicFX ще генерира 30-секундно аудио, което отговаря на зададените от вас стил и настроение. След това изтеглете записа или споделете линк към него.

Можете да използвате инструмента, за да генерирате музикален фон към видео или презентация или просто да предизвикате творческия си потенциал. Правата за записа са ваши и можете да го използвате където и както прецените.

MusicFX не обърква потребителите със сложни менюта – има само обикновен прозорец за въвеждане на подканите, който – ако не ви идва нищо наум, ще ви предложи примерен текст и думи, с които да го обогатите. Ако пък искате да създадете собствен микс, включете DJ режима, настройте баланса на звука и добавете музикални инструменти.

Разбира се, MusicFX има известни ограничения – песните нямат текст и не можете да зададете темпо или тоналност. Освен това са кратки – едва половин минута, но можете да ги „разпънете“ до 50 или 70 секунди.

Чудесна алтернатива е Suno, който генерира песни с по-голяма продължителност и текст. Регистрирайте се в платформата безплатно и просто опишете желаното от вас парче – любовна балада за специален човек, летен хит за Сао Пауло или каквото ви щукне.

ImageFX

За да генерирате изображение с ImageFX, просто го опишете в едно изречение, след което изчакайте 15 секунди и свалете крайния резултат или споделете линк към него. Можете да си поиграете с подканата, като разбутате няколко настройки, без да се налага да започвате отначало – например да замените „сладка пухкава шапчица“ с „шлем“ или „бейзболна шапка“ или „претъпканото френско кафене“ с „оживена улица“ или „тих парк“. Тези функции ви позволяват постепенно да подобрите изображението си, без вероятността да генерирате една и съща картинка два пъти.

ImageFX е бърз, лесен и безплатен за употреба, за разлика от Midjourney и DALL-E 3 на OpenAI, които струват съответно $10 и $20 на месец. Като за без пари обаче AI инструментът на Google има и някои недостатъци – генерира само квадратни изображения, чието качество варира.

TextFX – поетичен AI партньор

TextFX е AI инструмент с 10 функции, които ще разпалят езиковата ви креативност. Той е като синонимен речник на стероиди, помощник в писането на поезия или текстове на песни.

В режим Chain инструментът на Google ще ви предложи списък с думи, които се отнасят до друга, зададена от вас. Ако например напишете „телескоп“, TextFX ще ви отговори с „телескоп, звезда, небе, космос, галактика, звезден, нощ, мрак“ и други подобни.

В режим Unfold инструментът ще генерира фрази, които включват подадената от вас дума. Ако напишете „стъкло“, той ще ви предложи „счупено стъкло, стъклен таван, стъклена врата“ и така нататък.

Опцията Acronym ви позволява да превърнете всяка дума в акроним, а Simile сравнява въведената от вас дума с нещо друго. Ако например напишете „догма“, TextFX ще ви отвърне с: „Догмата е като усмирителна риза за ума – ограничава свободата на мисълта и творчеството.“