Български учени от Института по астрономия към БАН заснеха пълното слънчево затъмнение от територията на Мексико.

Експедицията се осъщесвява благодарение на финансирането на Фонд "Научни изследвания", съобщи екипът от учени на официалната страница на Института във Facebook, където публикува и първите сурови кадри от явлението.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез фотографски наблюдения от Земята, коментира за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Затова е обичайно екипи от цял свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се наблюдава пълна фаза, и то с максимална продължителност, поясни той.

На 8 април настъпи дългоочакваното пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна Америка. От България то не можеше да се наблюдава. Това е най-интересното астрономическо явление за годината поради продължителната си пълна фаза, допълни Маркишки.

Българският екип от Института по астрономия при БАН замина за Мексико, а няколко групи български астролюбители се отправиха към Мексико и Тексас, САЩ, където пълната фаза продължи най-дълго.

Един след друг вчера потънаха в мрак райони, простиращи се от мексиканския град Масатлан, на брега на Тихия океан, през 15 американски щата до канадската атлантическа провинция Нюфаундленд, съобщава БТА.

Луната скри изцяло Слънцето за до 4 минути и 29 секунди на места, отбелязва ДПА. В района, където можеше да бъде наблюдавано астрономическото явление, живеят 44 милиона души, посочва АП. Още милиони хора дойдоха, за да видят редкия феномен.

Пълни затъмнения се случват, когато Луната се окаже точно между Земята и Слънцето, временно блокирайки светлината от нашата звезда посред бял ден, обяснява Франс прес.  Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но се намира 400 пъти по-далече, така че двете небесни тела изглеждат сходни по размер.

Пълни слънчеви затъмнения може да бъдат наблюдавани на Земята на всеки между 11 до 18 месеца, но не и често в райони, където живеят толкова много хора.

За последно в САЩ това астрономическо явление беше видимо през 2017 г., а следващият път, когато Луната ще закрие изцяло Слънцето за хората, живеещи от едното до другото крайбрежие на САЩ, ще бъде чак през 2045 г., отбелязва АП.