Начинът, по който служителите искат да работят, продължава да се променя.

Според нов доклад на Morning Consult все повече хора вече предпочитат хибридния модел пред хоум офиса – при това за първи път, откакто компанията започва да изследва предпочитанията на работната сила в САЩ през 2022 г.

Непренебрежим дял от запитаните – 30%, планират да кандидатстват за хибридна работа в бъдеще, сочи цитираното от Inc изследване. Работещите в смесен режим са и единствените, сред които в периода 2023 – 2024 г. се наблюдава ръст на ангажираността – на фона на общия спад на този показател.

Какво кара служителите да се радват повече на идването си в офиса? Гъвкавият дрескод, обезщетенията за родители и покриване разходите за транспорт са трите най-важни фактора, които биха мотивирали хората, вършещи по-голяма част от работата си дистанционно, да дойдат в офиса, според авторите.

По някои теми работната сила в САЩ е напълно наясно с предпочитанията си, но по други все още изпитва колебания. Така например служителите са раздвоени по въпроса дали изкуственият интелект ще окаже положително въздействие на работното им място, или отрицателно – 44% от запитаните споделят, че използват AI, за да изпълняват служебните си задължения, като повечето от тях са милениъли или работници със следдипломна квалификация.

В много аспекти настроенията на работниците остават непроменени спрямо миналата година. Делът на хората, които искат да напуснат работа, се е променил незначително, което отразява стабилизиращия се процент на напускане, отчетен от Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Представителите на Gen Z продължават да практикуват така нареченото тихо напускане, но като цяло удовлетвореността от работата остава сравнително висока – въпреки че служителите все още имат много забележки към заплащането.