Повечето офис служители вероятно са имали следната ситуация:

Снощи не сте спали достатъчно. Цяла сутрин сте в усилен труд, но задачите нямат край. Отивате на обяд, след който леко започвате да забавяте движенията. Екранът ви се замъглява. Поглеждате през прозореца, клепачите ви започват да се спускат и неусетно… заспивате на бюрото.

Според ново проучване на компанията Sleep Doctor, занимаваща се със здравословен сън, 46% от анкетираните казват, че дремят по време на работа поне няколко пъти годишно, 18% няколко пъти седмично, а 6% - ежедневно.

Особено ако не сте се спали достатъчно предишната вечер, 20-25-минутна дрямка зарежда с енергия да се справите с останалата част от деня, смята основателят на Sleep Doctor и клиничен психолог д-р Майкъл Бреус.

"Въпреки че може да се чувствате леко сънливи между 13 и 15 ч следобед, защото всички го изпитват; това се дължи на понижението на телесната температура след обяд и не трябва да се налага да дремнете", твърди той пред Fortune.

"Ако си осигурявате съня през нощта, не би трябвало да се нуждаете от дрямка. Подремването е строго забранено за страдащи от безсъние. Ако ви е трудно да заспите през нощта, дрямката само влошава положението", добавя той.

Близо 1300 американски служители на пълно работно време участват в проучването на Sleep Doctor, проведено през март, но компанията не предоставя подробности за респондентите, като например графиците им на смени, средата на работното място или социално-икономическия статус. Въпреки че това не е научно изследване, то дава представа за навиците на работната сила след пандемията, казва Бреус.

Дрямката на работното място е лукс, обяснява д-р Рафаел Пелайо, професор в отделението по медицина на съня в Медицинския факултет на Станфордския университет.

"Съществуват много проблеми с неравнопоставеността в здравеопазването по отношение на съня", казва той пред Fortune и добавя: "Ако работите на поточна линия, нямате възможност да подремнете никъде. Или ако сте на място, където не се чувствате в безопасност; някой, който дреме, е уязвим да бъде ограбен или нападнат."

По-младите служители мъже подремват повече

Повече от половината от служителите мъже, 52%, са заявили пред Sleep Doctor, че дремят поне няколко пъти в годината през работно време, в сравнение с 38% от жените. По-голямата част от по-младите служители признават, че подремват през работния ден, което е по-висок процент от по-опитните служители:

18-34: 54%

35-54: 46%

55+: 25%

"Когато хората остаряват и имат здравословни проблеми, те влияят на способността им да спят, например артрит, хронична болка. Но здравите хора спят много, много добре", казва Пелайо.

Служителите от дистанция спят най-дълго на работа

"Умните дрямки" с продължителност 20-30 минути могат временно да ви накарат да се чувствате по-бодри и будни, казва Алайна Тиани, клиничен психолог в Центъра за нарушения на съня към Кливландската клиника.

"Това увеличава вероятността мозъкът ви да остане в по-леките етапи на съня и да се събудите освежени. Когато дремем по-дълго, може да преминем в по-дълбоки етапи на съня, от които е трудно да се събудим. Препоръчвам ви да подремнете възможно най-рано преди желаното време за лягане, за да намалите въздействието върху качеството на нощния си сън."

Според Sleep Doctor повече от половината от дремещите през работния ден поддържат дрямката си под 30 минути:

По-малко от 15 минути: 26%

15-29 минути: 27%

30-59 минути: 24%

1 час: 12%

2 часа: 12%: 9%

3 и повече часа: 3%

Средно 34% от работещите от дистанция и 31% от хибридните работници подремват повече от час.

Фактът, че дрямката е по-рядко срещана в западния свят, отколкото в други култури, прави данните от проучването интересни за д-р Майкъл Гранднър, директор на Програмата за изследване на съня и здравето в Медицинския колеж на Университета на Аризона – Тусон.

"Фактът, че много хора, които работят от вкъщи, са по-склонни да се възползват от възможностите за дрямка, беше много изненадващ. Това подсказва, че много служители биха предпочели да интегрират дрямката в начина си на живот, ако могат."

Защо служителите дремят на работа?

Като причина за дрямка на работното място служителите посочват най-вече изтощение, докато други просто са отегчени:

Възстановяване на енергията: 62%

Възстановяване след лош сън през нощта: 44%

Справяне с дългите работни часове: 32%

Стрес: 32%

Скука: 11%

Избягване на работа: 6%

Но защо са толкова недоспали? 77% от участниците в проучването заявяват, че стресовите фактори на работното място ги карат да губят съня си всяка нощ. Около 57% губят поне един час сън средно през нощта.

Повечето са посочили баланса между професионалния и личния живот като основен стресов фактор в работата:

Балансът между професионалния и личния живот: 56%

Взискателни проекти: 39%

Дълги часове: 39%

Предстоящи крайни срокове: 37%

Трудно е да се стигне навреме до работа: 30%

Проблеми с шефа: 22%

Междуличностни конфликти на работното място: 20%

Страх от уволнение или съкращение: 19%

Хибридните служители са най-склонни да съобщават, че стресовите фактори на работното място оказват влияние върху съня им - 88%, в сравнение със 73% от работещите в офиса и 71 % от работещите от дистанция. Освен това повече служители на по-високо ниво, като изпълнителни директори и висши мениджъри, губят съня си заради стреса в кариерата (84%), отколкото служителите на по-ниско ниво (71%).

Дрямката на бюрото може да има последици за здравето и работоспособността

Дрямката на бюрото може да изглежда незначителна в по-бавен ден или когато смятате, че шефът няма да забележи. Но някои служители са платили цената, сочат данните на Sleep Doctor.

Сред дремещите, 17% пропускат крайни срокове, а 16% срещи поне веднъж месечно, защото са заспали на работното място. Около 27% признават, че са заспали по време на онлайн среща през последната година. Макар че само 20% са се сблъскали с последствията, някои са били сериозни:

По-чести консултации с ръководителя: 62%

Промяна на работното натоварване: 56%

Срещи с мениджъра: 49%

Отстранени от работа: 24%

Уволнени: 17%

Стратегическата дрямка понякога е ефективен инструмент за повишаване на енергията и производителността, казва Гранднер, но заспиването на работа, когато не искате това, може да е знак за здравословен проблем.

Затова трябва да се консултирате с лекар, ако изпитвате необяснима умора. Рязката промяна в нуждата от сън би означавала наличие на медицински проблем, съветват експертите.