В търсене на възможности за увеличаване на производството и намаляване на разходите, все повече европейски компании обмислят възможността за по-ниско заплащане на служителите, работещи от вкъщи.

Скорошно проучване, публикувано от платформата за управление на разходите Pleo, показва, че почти едно от всеки пет европейски малки и средни предприятия (МСП) обмисля да намали заплатите на служителите от дистанция.

МСП представляват 99% от всички предприятия в ЕС, отбелязва Euronews.

Турбьорн Финк, главен оперативен директор на Pleo, коментира, че през 2024 г. компаниите "ще се фокусират върху намаляването на разходите".

10 компании, за които можете да работите отвсякъде и плащат добреОбластите на счетоводството, технологиите или графичния дизайн най-често предлагат тази възможност

"Нашият доклад показва, че 1 от 4 респонденти вижда това като тема за 2024 г. Но не е сигурно откъде ще дойдат тези икономии. Някои (около 20%) споменават намаляването на заплатите на дистанционните работници като начин за икономии", обяснява експертът.

Финк също така отбелязва, че много от анкетираните компании биха могли да подобрят информираността си за собственото си финансово състояние и да затегнат коланите по други начини, които не включват намаляване на заплатите на дистанционните работници.

"Някои всъщност се застъпват за повече практики за дистанционна работа, за да намалят разходите за офиси", смята той и допълва, че е от съществено значение тези МСП да получат "точен преглед на начина, по който се извършват разходите и да вземат решения, основани на данни".

Euronews се свърза с офиса на европейския комисар по заетостта и социалните права Никола Шмит, за да попита за евентуалните по-широки последици от подобна стъпка, но не получи отговор на запитването.

Пазарът на труда се трансформира: Какви професии търси ЕвропаВ перспективата за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса

Как ще се отрази намаляването на заплатите на дистанционните работници на европейския пазар на труда

Идеята за по-ниско заплащане на служителите от разстояние разпалва все по-горещ дебат, като едната страна твърди, че липсата на пътуване и свободата да живеят където искат може да доведе до по-ниски сметки от тези на работещите в офиси.

Други твърдят, че дистанционните работници са също толкова продуктивни, колкото и техните колеги и дори намаляват разходите на работодателите, така че трудът им трябва да бъде компенсиран по същия начин.

Холандската мултинационална консултантска компания за човешки ресурси Randstad коментира, че е много важно служителите да бъдат третирани еднакво, независимо от тяхното местоположение.

"Трябва да сме сигурни, че създаваме равни условия, при които всички таланти се третират по справедлив начин, за да отключим по-добри резултати както за отделните хора, така и за организациите", заявяват от компанията.

Работният процес трябва да се промени. И моментът е сегаВреме е за създаване на работна среда в полза на екипите, с повече начини за сътрудничество, с помощ за спестяване на време и реална стойност на всеки служител

Много бизнес лидери обаче изразяват пренебрежителното си отношение към работата от вкъщи.

Британският бизнес магнат лорд Алън Шугър, известен с позицията си срещу дистанционния модел, заяви през 2022 г., че тези, които работят от разстояние, трябва да получават по-ниско заплащане.

Други главни изпълнителни директори също са се изказвали открито за недостатъците на дистанционната работа, като главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон я нарече "отклонение".

Технологичният гигант IBM наскоро призова мениджърите да дойдат в офиса или да напуснат работата си; Dell и SAP наредиха на служителите си да се върнат в офиса, поне частично; L'Oréal реши, че петъците в офиса са задължителни два пъти месечно. Списъкът не свършва.

IBM към хората си: Преместете се близо до офис или напуснете компаниятаВ последното проучване за персонала на компанията пише, че към края на 2022г. тя е имала около 288 000 служители

"През 2023 г. се наблюдаваха все повече разговори между таланти и работодатели, свързани с гъвкавата работа, и този дебат ще продължи и през 2024 г.", допълват още от Randstad.

"Нашите данни показват, че от над една трета (35%) от работниците сега се очаква да бъдат в офиса повече, отколкото преди шест месеца, като малко под половината (41%) съобщават, че работодателят им е станал по-строг по отношение на присъствието в офиса през последните няколко месеца."

Загуба на таланти

Тъй като все повече компании закриват работните места от разстояние, агенциите за набиране на персонал предупреждават, че те рискуват да загубят таланти.

Според последния доклад на LinkedIn "Глобално състояние на дистанционната и хибридната работа" търсенето на дистанционна работа от потенциалните служители значително изпреварва ръста на предлагането.

Докладът, изготвен в края на 2023 г., показва, че 50% от работниците предпочитат хибридни и дистанционни роли пред такива в офис.

Задава ли се краят на дистанционната работа?UPS, Boeing и други работодатели настояват за присъствие на пълен работен ден, тъй като някои управители губят търпение към работата от разстояние

Служителите може да не правят компромис с работното си място. Според Randstad по-младите поколения ценят баланса между професионалния и личния живот толкова високо, колкото и заплащането, и имат силно желание за гъвкавост.

"Ясно е, че някои работодатели привличат специалисти в офиса, но съществува значителен риск, тъй като този натиск може да доведе до загуба на таланти, които не са готови да се откажат от гъвкавостта", казват експертите.

"Установихме, че над една трета (37%) от служителите биха обмислили да напуснат работа, ако от тях се изисква да прекарват повече време в офиса. Една четвърт (25%) дори са действали по този начин и са напуснали работа, защото тя не е осигурявала гъвкавост."

Консултантската компания в областта на човешките ресурси отбелязва, че "работодателите трябва да се справят с гъвкавостта по начин, който насърчава културата, ефективността и ангажираността".

Спорът се разгаря: Служителите искат гъвкавост, работодателите – не Много работодатели отстъпват от гъвкавите условия на труд и прибягват до наблюдение на служителите, за да следят присъствието им в офиса

Къде има най-много хибридни работни места

Въпреки големия брой търсещи работа, които отказват да правят компромиси с дистанционните роли, работодателите намаляват броя на предлаганите места и се насочват към хибридния модел като своеобразен компромис между желаната гъвкавост на служителите и целта на компанията за присъствие.

През декември 2023 г. съотношението в САЩ е било сравнително ниско, като възможностите за дистанционна работа са били една десета от общия брой позиции, а хибридните роли са 13%.

В Европа обаче съотношението е доста високо: в Обединеното кралство 43% от позициите са с хибридни възможности, а във Франция - 31%. В Германия 31% от работните места, публикувани в LinkedIn, са обявени като хибридни позиции.

Същевременно дистанционните позиции получават почти пет пъти по-голям дял от кандидатурите в сравнение с наличните работни места, според данните на LinkedIn.