За тийнейджърите е твърде лесно да получават и изпращат голи снимки.

Instagram предприема значима стъпка за справяне с проблема, като автоматично открива и закрива голите снимки в услугата си за директни съобщения.

Тези изображения, истински или фалшиви, могат да причинят емоционални страдания, унижение в училище и дори финансови щети, пише The Wall Street Journal. През последните месеци измамите със "секстормоз" вкараха в капана си хиляди тийнейджъри в САЩ, и не само.

Потребителите на Instagram, които получават голи изображения чрез директни съобщения, ще видят изскачащ прозорец, в който се обяснява как да блокират подателя или да докладват за чата, както и бележка, насърчаваща получателя да не изпитва натиск да отговори. Хората, които се опитат да изпратят голи снимки чрез директни съобщения, ще бъдат посъветвани да бъдат предпазливи и ще получат напомняне, че могат да отменят изпращането.

Новата функция - която ще бъде тествана през следващите седмици и се очаква да бъде въведена в световен мащаб до няколко месеца. Тя ще бъде включена по подразбиране за акаунти с рождени дати, съответстващи на тийнейджъри, заяви компанията майка на Instagram, Meta Platforms.

Тийнейджърите могат да я деактивират, ако искат. Акаунтите на възрастни ще бъдат насърчавани да използват функцията.

"Надяваме се, че това ще информира хората за възможностите за злоупотреба с тези изображения и ще им помогне да разпознават потенциалните измамници", казва пред WSJ Антигон Дейвис, глобален ръководител на отдела за безопасност на Meta.

Компанията не планира да разпространи предупрежденията в други свои приложения, като WhatsApp и Messenger.

Психичното здраве на тийнейджърите

Това е добре дошло - макар и закъсняло - действие от страна на Meta. Приложението е сред водещите платформи за изпращане на съобщения за тийнейджъри. Преди няколко години Apple добави подобна защита, наречена Communication Safety. Тази функция за Messages и някои други приложения на компанията вече е включена по подразбиране. В нея родителите могат да контролират комуникационната безопасност на устройствата на децата си, като използват функцията Family Sharing.

Apple спря да уведомява родителите, ако деца под 13-годишна възраст разглеждат или изпращат голи снимки, поради потенциални проблеми с поверителността. Instagram също няма да изпраща известия на настойниците.

Проблемите с психичното здраве на тийнейджърите се увеличават, което подтиква лекари, родители и законодатели да проучат по-задълбочено връзката между благосъстоянието на децата, използващи активно социалните мрежи.

Последният ход на Meta следва предишни усилия за ограничаване на акаунтите на тийнейджъри в Instagram от вредно съдържание, като видеоклипове и публикации за самонараняване, насилие и хранителни разстройства. Тя също така предприе стъпки за предотвратяване на съобщения от непознати към непълнолетни.

Ранните притеснения относно времето, което децата прекарват пред екраните, се превърнаха в напълно нови проблеми, които малцина можеха да си представят само преди няколко години, като например създаването и споделянето на фалшиви голи снимки от съученици с помощта на изкуствен интелект.

Реакцията на Meta показва колко сериозен проблем е станал това, тъй като извършителите преминават от искане на повече снимки към искане на пари, отбелязва WSJ. Според Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ изнудванията с голи снимки са достигнали повече от 20 000 случая до края на 2023 г. Основните мишени са непълнолетни, а Федералното бюро за разследване посочва този феномен като фактор за самоубийствата на поне 20 тийнейджъри в САЩ.

Meta също така обяви, че разработва технология за идентифициране на акаунти в Instagram, които биха могли да имат потенциал да участват в подобни измами. Съобщенията от тези маркирани профили ще бъдат автоматично скривани от получателите.

Първоначалните стъпки на Instagram не са панацея, но са добър начин да се прекъсне трагичен процес при тийнейджърите в момент, в който те могат да направят потенциално опасен избор.