Американската мултинационална компания McKinsey се готви да съкрати около 360 работни места в своите отдели за дизайн, инженеринг на данни, облачни услуги и софтуер, съобщава Euronews.

Ходът е в отговор на забавящото се търсене на консултантски услуги, което вече принуди McKinsey да уволни 1400 служители от администрацията и поддържащия персонал миналата година.

„Инвестираме в развитието на възможности, които отговарят на приоритетите на нашите клиенти, и коригираме размера на малък брой други, както е уместно“, заяви говорител на McKinsey в отговор на съкращенията.

„Като част от процеса някои длъжности ще бъдат премахнати в рамките на този малък брой възможности. Ще се уверим, че напускащите колеги ще получат подкрепа както по време на прехода, така и след него“, добавя той.

Според Bloomberg традиционните консултантски роли няма да бъдат засегнати от преструктурирането. Очаква се съкращенията да обхванат около 3% от 12 000 работници – специалисти или технически експерти, в офисите на компанията.

В McKinsey, която има офиси в повече от 65 държави, понастоящем работят общо около 45 000 служители, което е скок спрямо числеността на персонала от около 28 000 през 2018 г. Миналата година компанията генерира рекордни приходи от $16 млрд., въпреки признаците на нервност в бранша.

Според доклад на Source Global Research през по-голямата част от последното десетилетие 60% от клиентите са очаквали да увеличат разходите си за професионални консултантски услуги. В перспектива до 2024 г. групата твърди, че малко под 32% от клиентите очакват да изразходват повече средства за тези услуги, а 56% – да намалят разходите си.

По време на пандемията търсенето на консултанти скочи, тъй като предприятията се стремяха да дигитализират дейността си и да реагират на нестабилните икономически условия. Сега, след като прахът се уталожи, редица консултантски фирми обявиха съкращения на работни места – по-специално Ernst & Young, PwC и Accenture.

През март Times съобщи, че McKinsey дори предлага на някои служители деветмесечно възнаграждение, както и услуги за кариерно ориентиране, за да напуснат фирмата.