Учени, работещи на световноизвестния обект Помпей, са открили зала за тържества с боядисани в черно стени, покрити с фрески на митологични герои, свързани с Троянската война, съобщава CNN.

Пищно украсеното помещение е осигурявало елегантна обстановка за забавления или разговори по време на банкети, съобщи Археологическият парк на Помпей, който стопанисва обекта.

„Стените са боядисани в черно, за да не се вижда димът от маслените лампи по стените“, казва Габриел Зухтригел, директор на археологическия парк, в съобщение до медиите. „Хората са се събирали да вечерят след залез слънце; трептящата светлина на лампите е създавала илюзията, че изображенията се движат, особено след няколко чаши добро вино“, допълва той.

На една от фреските е изобразена среща между Елена и Парис – син на троянския цар Приам, идентифициран с другото му име – Александрос, изписано на гръцки език. В гръцката митология отвличането на Елена от гръцкия ѝ съпруг Менелай, от страна на Парис, предизвиква Троянската война.

На друга фреска са изобразени Касандра – дъщеря на Приам, и бог Аполон. Според легендата Аполон обещал на Касандра дарбата да пророкува, но тъй като тя не се поддала на желанията му, я наказал, като наредил на пророчествата ѝ никога да не се вярва. Така например предупреждението ѝ за падането на Троя не било чуто.

Новооткритата трапезария е дълга около 15 и широка 6 метра и се отваря към вътрешен двор с дълго стълбище, водещо към втория етаж. Върху прясната мазилка на арките на стълбището с въглен са нарисувани две двойки гладиатори и нещо, наподобяващо огромен стилизиран фалос. Под арките е открита голяма купчина строителни материали.

Древният гръко-римски град Помпей е погребан под пепел и вулканично стъкло след изригването на вулкана Везувий през 79 г. пр. Хр. От 1700 г. насам археолозите разкопават „замръзналото“ във времето селище.

Според археологическия парк обектът съдържа 1070 жилища с над 13 000 стаи, както и обществени и свещени сгради. Последното откритие е направено по време на мащабни, продължителни разкопки. Сред другите находки са две свързани помежду си къщи, пекарна, перално помещение и всекидневна с красиво изрисувани стени.

Снимки: Archaeological Park of Pompeii