Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда за "Най-добра музика" в тазгодишното 20-о издание на наградите на британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA GAMES AWARDS.

Славов получи признанието като композитор на музиката на обявената за най-добра игра на годината Baldur's Gate 3. Тя беше с 11 номинации и спечели 5 награди, предава BBC.

Статуетката за най-добра музика беше връчена на българския композитор от автора на музиката на "Спайдърмен" и "Крал Артур" - Даниел Пембертън.

Борислав Славов трудно сдържа сълзите си, когато взе трофея за най-добра музика, пише още BBC.

„Благодаря на Bafta за "този специален момент в живота ми. Вярвам, че ако не оставите частица от сърцето си в музиката, никой не може да ѝ се наслади. Бих искал да благодаря на всеки един от вас в тази зала“, каза Славов, цитиран от BBC.

„Все още не мога да повярвам, че стоим тук“, каза Суен Винке, който оглавява разработчика на играта Larian Studios.

„Много хора вложиха много сърце и душа в създаването на Baldur's Gate 3, така че това е невероятно – благодаря на Bafta, благодаря на всички.“

Според търговския орган UK Interactive Entertainment (UKIE), продажбите на софтуер за игри са се увеличили до £5,18 милиарда в Обединеното кралство миналата година.

Организацията каза, че общата стойност на британския пазар на игри - включително приходи от хардуер, стоки и събития - е достигнала £7,18 милиарда.

Отделни данни от Асоциацията за дигитално забавление и търговия на дребно (ERA) предполагат, че продажбите на игри са били над двойно повече от тези в музикалната индустрия.