Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщиха от Министерския съвет (МС) след въздушната атака на Иран срещу Израел.

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност, съобщи БТА.

„Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви служебният премиер Главчев.

До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, се посочва още в съобщение на правителствената пресслужба.

Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона, посочиха в своя позиция в социалната мрежа X от Министерство на външните работи.

България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност, се казва в позицията.

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на президента. "Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила", се казва в съобщението. 

Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона, информират още от прессекретариата на президента. 

Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел, написа във Facebook служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "Необходима е незабавна деескалация в Близкия Изток и установяване на траен мир", отбеляза той.

„Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ“, коментира в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион, се посочва в позиция на "Продължаваме Промяната" до медиите.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов наблюдаваме двойни стандарти във външната политика на България. Според него израелската атака срещу иранското посолството в Дамаск е „подмината с мълчание“, а отговорът на Иран към Израел е бил „незабавно осъден от МВнР“.

БСП изразява силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия изток в последните часове, се казва в позиция на партията във връзка с въздушното нападение на Иран срещу Израел. "Призоваваме за въздържане и за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в региона. Всички усилия трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението и постигане на устойчив мир", заявяват социалистите, цитирани от БТА.

От името на "Има такъв народ" (ИТН) и лично от свое име изказвам пълната си подкрепа и съчувствие към нашите приятели в Израел. "Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество".

Това написа във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов по повод въздушното нападение на Иран срещу Израел. Израел е част от европейската цивилизация и европейската култура, отбелязва Трифонов.  

Тази нощ Израел съобщи, че Иран е насочил над 200 дрона и ракети срещу неговата територия и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката.

Иран заяви, че нападението е в отговор на удара срещу неговото консулство в Дамаск, който бе нанесен на 1 април и при който загинаха висши ирански военни.

Заради напрежението в района бяха отменени и полети от София до градове в Близкия изток.