През първото тримесечие на 2024 г. доставките на iPhone са спаднали с близо 10% в световен мащаб, под натиска на двуцифрения ръст на продажбите за китайските претенденти Xiaomi и Transsion, посочва доклад на International Data Corporation (IDC).

За периода Apple е доставила 50,1 млн. устройства, което е с 9,6% по-малко от 55,4 млн. през първото тримесечие на предходната година. Сред петте водещи марки смартфони в доклада Apple регистрира най-резкия спад на годишна база.

Samsung си възвръща първото място, след като миналата година отстъпи короната на Apple, с 20,8% пазарен дял, доставяйки почти същия брой устройства като миналата година - 60,1 млн.

Пазарният дял на американската компания, която изпревари Samsung като най-голям производител на смартфони през 2023 г., спадна до 17,3% от 20,7% година по-рано.

"Въпреки че IDC очаква тези две компании да запазят позициите си във високия сегмент на пазара, възраждането на Huawei в Китай, както и забележителните печалби на Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus и vivo вероятно ще накарат и двамата производители да търсят области за разширяване и диверсификация", казва пред CNBC Райън Рейт, вицепрезидент на групата IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Доставките на Xiaomi са се увеличили с 33,8% до 40,8 млн. броя през първото тримесечие, докато Transsion е отбелязала скок от 84,9% до 28,5 млн. продадени устройства.

Базираният в Шънджън производител на смартфони Transsion, който притежава марките Tecno, Itel и Infinix, тихомълком се е превърнал в петия по големина играч в индустрията, според няколко доклада.

"Xiaomi се завръща силно след големите спадове, които преживя през последните две години, а Transsion се превръща в стабилно присъствие в Топ 5 с агресивен растеж на международните пазари", казва за CNBC Набила Попал, директор на изследванията в екипа за проследяване на световния пазар на IDC.

Доставките на китайския гигант OPPO за смартфони обаче са спаднали с 8,5% до 25,2 млн. през първото тримесечие.

Технологичният гигант Huawei и неговото подразделение Honor не попаднаха в списъка на петте най-големи компании. Въпреки това те са били най-добре представилите се марки смартфони за първите шест седмици на 2024 г., според Counterpoint Research.