OpenAI отвори първия си азиатски офис в Токио, съобщава CNBC. „Развълнувани сме да бъдем в Япония, която има богата история на хора и технологии, които се обединяват, за да направят повече“, гласи изявление на главния изпълнителен директор на компанията Сам Алтман.

„Вярваме, че изкуственият интелект ще ускори работата, като даде възможност на хората да бъдат по-креативни и продуктивни, и ще донесе стойност на настоящите и новите индустрии, които тепърва предстои да си представим“, добавя той.

За президент на OpenAI в Япония е назначен Тадао Нагасаки, който ще отговаря за търговската и пазарната ангажираност. Токио е избран поради „глобалното си лидерство в областта на технологиите, културата на обслужване и общността, която приема иновациите“, гласи изявлението на Алтман.

„Като първа стъпка в дългосрочния ни ангажимент към региона предоставяме на местния бизнес ранен достъп до потребителския модел GPT-4, специално оптимизиран за японския език“, допълва главният изпълнителен директор на OpenAI.

По думите му „този персонализиран модел предлага подобрена производителност при превод и обобщаване на японски текст, икономически ефективен е и работи до 3 пъти по-бързо от своя предшественик“.

Японски корпорации като Daikin, Toyota, както и местни правителства използват ChatGPT, за да подобрят ефективността си, заявяват от OpenAI.

Компанията за изкуствен интелект набра скорост след пускането на чатбота ChatGPT в края на 2022 г. OpenAI е подкрепена от Microsoft и според източници има близо $100 млрд. пазарна оценка.

Миналата седмица Microsoft заяви, че ще инвестира $2,9 млрд. през следващите 2 години, за да развие инфраструктурата си за AI и хипермащабни изчисления в облак в Япония.