Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши перспективата за кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна", запазвайки инвестиционния рейтинг на ниво BBB- (латински букви), съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Положителната перспектива отразява очакванията на S&P, че строгият фискален режим ще продължи да намалява държавния дълг, а растежът се очаква да продължи да превишава средното за еврозоната ниво.

Сред основните моменти, които рейтинговата агенция отбелязва, е, че гръцкото правителство прилага широк спектър от инфраструктурни реформи.

"Поредното повишаване на рейтинга на гръцката икономика от S&P в рамките на няколко месеца е още една индикация, че усилията на Гърция носят плодове", коментира гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис след съобщението на агенцията.

"То е също така отговор към онези, които постоянно се оплакват и се опитват да омаловажат положителните развития през последните пет години - безпрецедентното нарастване на износа, факта, че през последните няколко години Гърция постигна рекорден брой преки чуждестранни инвестиции, големия спад на безработицата със седем процентни пункта и това, че наскоро имахме пет пъти по-висок растеж от средния за еврозоната", посочва още министърът.

Хадзидакис добавя, че признаването на този значителен напредък от всички международни организации и рейтингови агенции "няма да ни направи самодоволни, напротив, то ни дава силата да продължим усилията и да дадем тласък на всички необходими реформи, които ще изведат гръцката икономика на още по-високо ниво".