Гърция инвестира 2,1 млрд. евро за защита от природни бедствия, причинени от изменението на климата, тъй като горските пожари вече избухват преди началото на опасния сезон, който обикновено започва през май.

Програмата Aegis е първата по рода си в страната. Според Панайотис Стампулидис, изпълнителен директор на Фонда за развитие на активите на Гърция (HRADF), това ще бъде и най-голямата програма за обществени поръчки в историята на държавата. Инициативата ще предостави ново оборудване, включително самолети-амфибии за гасене на пожари, безпилотни летателни апарати за наблюдение от въздуха, системи за откриване и гасене, както и над 1000 противопожарни автомобила, съобщава Fortune.

През последните години пожарите, свързани с изменението на климата, са сериозен проблем за Гърция. Миналата година те са изпепелили близо 2000 квадратни километра гори, или 1,3% от общата площ на страната.

През август миналата година министър-председателят Кириакос Мицотакис обеща да обнови технологичния инструментариум на страната за предотвратяване на горските пожари, след като Гърция претърпя най-много разрушения от 16 години насам.

Месец преди това около 19 000 души, включително хиляди туристи, бяха евакуирани от части на остров Родос, след като избухнаха горски пожари на фона на гореща вълна, която постави температурни рекорди в Южна Европа.

Целта на Aegis е да защити човешкия живот, имуществото, горите, природната красота и екология на страната в условията на нарастващи климатични заплахи, заяви миналата седмица министърът на гражданската защита Василис Кикилиас. Финансирането на програмата идва от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, Националната стратегическа референтна рамка и Европейската инвестиционна банка, поясни той.

HRADF разполага с бюджет от 198 млн. евро за програмата "Anti-Nero III", която подкрепя мерки за предотвратяване на горски пожари, като почистване на горите, модернизиране и поддържане на горските пътища за достъп и създаване и поддържане на зони против пожари.

Инициативата която вече е в ход за 2024 г., обхваща почистването на повече от 14 300 хектара гори и предвижда създаването и поддържането на близо 20 000 хектара зони за предотвратяване на пожари.

Междувременно перспективите за тазгодишния сезон на горските пожари, който в исторически план продължава от май до октомври, са мрачни. Заедно с южните си европейски съседи Гърция е засегната от продължаващата суша, според службата "Коперник" на Европейския съюз.

За период от 12 часа на 6 април в страната са избухнали 71 пожара в храсти и гори по данни на Министерството на изменението на климата и гражданската защита на Гърция, което повиши националното предупреждение за опасност до второто най-високо ниво. Села на остров Крит бяха сред евакуираните, след като пожар се разпространи в гориста част на региона Ласити.

През последните няколко седмици екипи отстраняваха естествени и изкуствени отпадъци в цялата страна, за да предотвратят подобно бедствие, каза Стампулидис, цитиран от Fortune.

"Съвсем скоро допълнителни екипи ще започнат работа в още гори и работата им ще приключи към юли. Присъствието им в горските райони само по себе си е превантивна мярка. През 2022 г. и 2023 г. в районите, в които работеха екипи, не избухнаха пожари."