Всички сме го преживявали – опитваме се да влезем в някакъв сайт и изведнъж се появява задача. Например кликнете върху всички светофари на снимката, кажете колко е сборът от числата, препишете кода с изкривени букви. Това са т.нар. Captcha или тестовете за сигурност, които от години се използват от програмистите. Смята се, че въпросите, които те задават, макар и прости, могат да бъдат отговорени само от човек, но не и от друга машина. И така те се ползват, за да отсеят истинските потребители от злонамерените ботове, които биха атакували една система.

Но времената се менят, а с тях и тестовете. В наши дни те вече са доста по-сложни и изискват по-големи усилия, пише The Wall Street Journal (WSJ).

„Опитвах се да вляза в един сайт, когато на екрана се появи странен портрет на горско същество, облечено в яке и жилетка с цветя, а около него се носеха резени диня. Инструкцията беше: Кликнете върху папийонката на енота“, разказва пред изданието Скот Новър, журналист на свободна практика.

Това е само един от примерите за усложнен тест. Друг дава разработчикът на игри от Хюстън Мустафа Ал-Хасани:

„Появи се безумно изглеждаща купа с полодове, която уж стои на маса, но всъщност расте от дърво. Трябваше да кликна върху ябълката. Всичко изгледаше реалистично, но и безумно, имах чувството са ми нанесени мозъчни поражения“.

Captcha са разработени в началото на века. Известни са още и като Тест на Тюринг по името на големия британски математик Алън Тюринг, дал голям принос върху обяснението на алгоритъма. Идеята им е да защитават определени системи от злонамерено поведение. Например такъв тест се залага при покупка на билети, защото се смята, че ботът не може да имитира изцяло човешкото поведение и всички да бъдат изкупени за секунди през една онлайн платформа.

В началото те бяха просто досадни задачи – няколко клика с мишката повече, нищо особено. С годините обаче потребителите започнаха да ги мразят. В Reddit има цели теми, посветени на тестовете, обсъждат ги и в TikTok, има дори хумористичен сайт, наречен The Museum of Annoying Experiences. Една от темите в него е посветена на Captcha, а смешката е за един пожарен кран, който много често се появява в тестовете и потребителите трябва да кликат върху него, за да докажат, че са хора.

Известни комици по целия свят също започнаха да обръщат внимание на този феномен. Британецът Джак Уайтхол например пита в едно от представленията си:

„На мен ли така ми се струва или тези тестове започнаха да стават наистина трудни? Случвало ли ви се е някога да се провалите толкова пъти на теста „Не съм робот“, че да зарежете всичко и да си кажете: Може би съм робот“? Аз например не успях да видя десет светофара. Или съм робот, или колоездач“.

Причината тестовете да се усложняват все повече и повече са непрекъснатите опити на хората, които ги разработват да са една крачка пред „лошите“. Т.е. да могат да гарантират на клиентите си, че тяхната система няма да бъде пробита от някой много умен бот.

В реалността това доведе дори до появата на компании, тестващи тестовете. Иначе казано – хора, които по цял ден решават тези задачи, за да търсят пробиви в тях. По-тревожното е обаче, че вече има технологии, които могат да кликват върху снимки или да преписват изкривени букви.

„Софтуерът наистина стана много добър в това. Така че сега навлизаме в нова епоха на Captcha – тестовете вече ще са основани на логика“, казва пред WSJ Кевин Голшак, изпълнителен директор на Arkose Labs, която разработва решения за защита от измами и злоупотреби.

Ето защо тестовете става все по-сложни. Хората вече трябва да извършват допълнителни действия освен кликването – да речем преместване на парче от пъзел, завъртане, намиране на нещо скрито в картинката. Изображенията се генерират от изкуствен интелект, за да затруднят допълнително ботовете, но наред с това скъсват и нервите на обикновените потребители.

„Нещата ще стават все по-странни, защото в момента вие трябва да правите нещо безсмислено, а в бъдеще ще се търси смисъл. Иначе компютърните модели също ще могат да го разбират“, казва Голшак.

Неговата компания наема различни специалисти за изработване на тестовете – художници, дизайнери на игри, експерти по киберсигурност. Дори и най-трудните задачи имат висок процент на решаване от първия опит – 94.6%.

Не всички идеи на екипа се реализират в работещи тестове. Веднъж те разработват нещо като игра, през която потребителите трябва да минат, но в крайна сметка се отказват, защото е прекалено сложно.

Според Голшак всеки от ползваните в момента тестове може да бъде разрешен от компютърен бот.

„Нашето намерение е да проектираме нещо, с което машините да не могат да се справят“, казва той.

А новите тестове може и да се харесат на някои хора.

Алиса ДеХейс, старши мениджър, разказва, че наскоро ѝ се наложило да кликва върху крава.

„Беше много сладко“, казва тя.

А журналистът Новър коментира:

„Много пъти съм се разочаровал от сегашните тестове. Предпочитам нещо ново, отколкото да кликам върху светофари“.