Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата. "The Code разказва за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена“, каза Немо.

Немо е на 24 години и е небинарен. Той излезе на сцената в розова пола и пухкав розово-червен топ и по време на изпълнението си балансираше върху движещ се метален диск.

Швейцария печели конкурса за трети път. Предишният беше през 1988 г. с песента Ne partez pas sans moi на Селин Дион.

На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна, чиято емоционална песен Teresa & Maria събра 453 точки.

Израелката Еден Голан, която се класира на пето място, беше приета с противоречиви реакции в началото на изпълнението си. Заглавието на нейната песен трябваше да бъде променено от October Rain („Октомврийски дъжд") по настояване на организаторите, защото беше възприето като алюзия за нападението на „Хамас“, което предизвика израелската атака в Газа. Така то стана Hurricane (Ураган).

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел. За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души. Тази година изчисленията са за 180 милиона зрители.

Конкурсът се завърна в Швеция, след като миналата година го спечели Лорийн за втори път - половин век след победата на АББА. Музикантите от легендарната диско група не участваха в програмата, но на сцената излязоха техни аватари от шоуто ABBA Voyage.