Европейската комисия заяви в сряда, цитирана от Тhe Wall Street Journal, че 20-членната еврозона трябва да отчете средна инфлация от 2,5% за 2024 г. и 2,1% през 2025 г., което е по-ниско от предишните прогнози, направени през февруари. Новите очаквания вероятно ще успокоят политиците в ЕЦБ, които сигнализираха, че вероятно ще намалят основния си лихвен процент на заседанието си на 6 юни.

"Като се започне от по-ниската от очакваното динамика през първите месеци на тази година, се очаква инфлацията да продължи да намалява и да достигне целевата си стойност малко по-рано през 2025 г., отколкото се предвиждаше в зимната междинна прогноза", заяви Комисията.

ЕК предвижда, че по-добрите от очакваните данни означават, че инфлацията ще намалее повече от два пъти тази година, въпреки увеличението на цените на основните стоки като суровия петрол.

"Обърнахме посоката след една много трудна 2023 г.", каза в изявление европейският комисар по въпросите на икономиката Паоло Джентилони, като прогнозира повишаване на растежа до 1% в целия блок през тази година, но добави: "С двете войни, които продължават да бушуват недалеч от дома, рисковете за влошаване на ситуацията се увеличиха."

Справянето с нарастващите цени се счита за въпрос номер едно преди европейските избори, които ще се проведат през юни. Според проучване, публикувано от Euronews през март, повече от две трети от европейците смятат, че това трябва да бъде приоритет.

Сега Комисията прогнозира, че инфлацията в ЕС ще продължи да се понижава през тази година, след като достигна високи стойности от около 10%, като резултат от пандемията и войната в Украйна.

Тези проблеми накараха Европейската централна банка, която трябва да поддържа инфлацията в еврозоната на ниво от 2%, да повиши лихвените проценти с рекордни стойности - а през април управителният ѝ съвет заяви, че политиката ѝ ще остане рестриктивна "толкова дълго, колкото е необходимо".

Цената на енергията все още се повишава, но по-спокойните пазари на храни и други продукти охлаждат инфлационния натиск, заяви Комисията и добави, че икономиката на ЕС е създала два милиона работни места през миналата година.

С прогнозираното увеличение на БВП от 1,6% през следващата година се очаква икономиката на блока да расте по-бързо от конкуренти като Япония и Обединеното кралство, но по-слабо от тази на САЩ.

Политиците обаче посочват несигурните глобални перспективи като фактор, който натежава върху техните прогнози.