Според неотдавнашен доклад китайският град Шънджън е отбелязал най-големия ръст на милионерите през последното десетилетие и е напът да отбележи допълнителен приток през следващите години.

Според доклада на New World Wealth и консултантите по инвестиционна миграция Henley & Partners, цитиран от CNBC, Шънджън е отбелязал 140% ръст на броя на милионерите. Ръстът е много по-голям, отколкото в другите градове от първо ниво в Китай, включително Пекин и Шанхай, чието милионерско население се е увеличило съответно с 90% и 84%. Само през 2023 г. в Шънджън се наблюдава 10% ръст на милионерите, докато в Пекин и Шанхай е регистриран спад от около 5% на фона на отлива на високоплатени специалисти от Китай.

„Като цяло броят на милионерите в Китай е намалял с 3% през 2023 г., така че Шънджън значително превъзхожда цялата страна“, казва Андрю Амоилс, анализатор в New World Wealth, пред CNBC.

По-голямата част от този скок на милионерите в Шънджън се дължи на нов бизнес и органичен ръст на доходите в града, докато около 30% от него - на приток от градове като Пекин, Шанхай и Хонконг, добавя Амоилс.

Очаква се Шънджън, известен още като Силициевата долина на Китай, да продължи да расте „много силно“ до 2040 г., в сравнение с Пекин и Шанхай, които вероятно ще отбележат умерен растеж. Това се случва на фона на забавянето на китайската икономика през последните няколко години, повлечено от затрудненото развитие на сектора на недвижимите имоти. Икономиката на Шънджън се е разширила с 6% през 2023 г., изпреварвайки растежа в Пекин и Шанхай.

Китайският град Ханджоу е на второ място по ръст на милионерите със 125%, докато индийският Бенгалуру и град Остин в САЩ са съответно на трето и четвърто място. Друг китайски град - Гуанджоу е на пето място в класацията.

Напредъкът на Шънджън

„През последните три десетилетия това, което отличаваше Шънджън от другите градове от първо ниво, беше сравнително лекото му управление и гостоприемното му отношение към мигрантите“, посочва Ерика Тей, директор на отдела за макроизследвания в Maybank.

В сравнение с Шанхай, например, който черпи икономическата си мощ от държавните предприятия, корпоративният пейзаж на Шънджън е доминиран от предприемачи от частния сектор. Освен че е гореща точка за стартъпи, Шънджън е и градът, в който са разположени технологични гиганти като Tencent, Huawei и BYD.

„Регулаторната среда, подкрепяща бизнеса и иновациите, е спомогнала за вълна след вълна от самостоятелно създадени организации“, казва Тей.

Мегаполисът е определен за една от първите специални икономически зони в Китай през 1980 г., което го отваря за чуждестранни инвестиции, технологии и пазарно ориентирани реформи.

„Близостта му до Хонконг, който се характеризира с дружелюбност към бизнеса и ефективност, също помага на Шънджън да научи как да развива икономиката си“, коментира и Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Смятам, че той е най-обещаващият град в континентален Китай по отношение на икономическия потенциал“.

С 50 300 местни милионери Шънджън в момента е 27-ият най-богат град в света, а при сегашните си темпове на растеж до 2040 г. би трябвало да пробие в редиците на Топ 10.

„В перспектива способността на Шънджън да създаде повече милионери ще зависи от това дали ще успее да поддържа благоприятна среда за най-големия си ресурс - предприемачите“, акцентира Тей от Maybank.

Ню Йорк оглавява списъка на най-богатите градове в света, следван от района на залива в Калифорния, според скорошна класация на Henley & Partners. Токио и Сингапур заемат съответно трето и четвърто място.