"Градът на светлините ще се превърне в град на изкуствения интелект."

Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон на среща на технологичния елит, политици и еврокомисари в Елисейския дворец.

Той обяви нови инвестиции в екосистемата на изкуствения интелект и квантовите технологии, както и програми за обучение за изграждане на технологични таланти, отбелязва Euronews.

Макрон говори преди началото на технологичното изложение VivaTech тази седмица в Париж, което се очаква да събере около 150 000 посетители в рамките на четири дни.

"Трябва да направим още една крачка напред, защото за Франция и Европа битката за изкуствения интелект е екзистенциална и от нея ще зависи способността ни да създаваме богатство", категорично заяви Макрон.

Той допълни, че новият фонд е на "значителна" стойност и че една четвърт от него ще дойде от френската държава.

"Битката" за изкуствения интелект трябва да се води около "пет области: талант, инфраструктура, използване, инвестиции и управление", обясни още френският лидер.

Дебати в кафенето

Що се отнася до талантите, в рамките на нова програма ще бъдат инвестирани 400 млн. евро в девет университета, за да се улеснят изследователските обекти в областта на AI и да се развият талантите.

Макрон обяви, че обучението е от ключово значение и постави за цел да обучението на от 40 000 до 100 000 души годишно, като изтъкна, че повече жени трябва да работят в тази област.

Президентът обяви и други мерки за разширяване на познанията на гражданите за технологиите и заяви, че те не бива да бъдат изоставяни. За целта, френската независима консултативна комисия - Conseil national du numérique, ще разполага с бюджет от 10 млн. евро за организиране на дебати и "кафенета" за изкуствения интелект в цяла Франция.

Френско-германска инициатива

"Въпросът, който стои пред Франция и пред Европа, е: вземаме ли решение за инвестициите, за политиката на подкрепа, която ще ни позволи да се върнем напълно към международната конкуренция?

Това е момент на стратегическо пробуждане, който предполага задълбочен избор по отношение на научните изследвания, обучението и инвестициите", подчерта Макрон.

Той неколкократно заяви, че това ще бъде френско-европейска мисия за изкуствен интелект, а не изцяло френска.

"Нашата цел е да европеизираме изкуствения интелект и ще започнем с френско-германска инициатива", обяви той, без да разширява обхвата на темата.