Специалният ви номер в ICQ най-накрая се пренася в отвъдното. Руската компания VK (ВКонтакте), която е управител на услугата от 2010 г. насам, публикува в петък съобщение, което гласи просто: "ICQ ще спре да работи от 26 юни" и моли потребителите да преминат към други чат платформи.

ICQ беше сред първите услуги за онлайн съобщения, като AOL Instant Messenger или MSN Messenger, които позволяваха чатове в реално време. Тя се различаваше от другите, като даваше на потребителите номер, който те използваха за връзка помежду си, за разлика от псевдоними или имейл адреси. Освен това имаше необичайни функции като SMS съобщения и възможност за писане на хора, които са офлайн.

ICQ е създадена през 1996 г. от израелската компания Mirabilis, която AOL купува през 1998 г. По едно време социалната мрежа достига 100 милиона регистрирани потребители, поне според съобщение от 2001 г. на Time Warner. През 2010 г. AOL продава услугата на Digital Sky Technologies, компанията, която притежава VK, тогава известна като Mail.ru.

По това време на сцената се появяват Facebook и Google със свои собствени решения за обмен на съобщения, които оставят ICQ на заден фон. До последният си дъх социалната мрежа намира нов дом на руския пазар.

Съвременната версия на ICQ изглежда е работила и функционирала като други приложения за съобщения, като WhatsApp или Telegram.

Краят на мрежата доведе до носталгия в сайтове като Hacker News, въпреки че на Запад ICQ вече не е актуална от много години. “Тъжно ни е да видим края на тази глава и ще оплакваме кончината на нашите UIN (RIP, 61007952) заедно с нашите сънародници в обичайните IRC канал”, пише уебсайтът.

Изглежда, че с ICQ вече е свършено от известно време - може би VK просто го обяви официално.