Omegle, популярната платформа за видео чат, която предлагаше на потребителите възможност да разговарят с непознати, обяви внезапното си закриване.

Основателят ѝ посочи като причина за решението си широко разпространена злоупотреба с платформата, включително прояви на "неописуемо отвратителни престъпления, извършени от потребителите".

Услугата, която стартира през 2009 г. по идея на 18-годишния програмист Лейф К-Брукс, е финансирана чрез собствени средства през цялото си съществуване.

Въпреки че през годините популярността ѝ намалява, тя продължава да привлича приблизително 50 милиона посетители миналия месец, съобщава SimilarWeb.

В прочувствен блог, качен на нефункциониращия вече сайт, К-Брукс си спомня за първите дни на Omegle и неочаквания успех, последвал старта му.

"Наистина не знаех какво да очаквам, когато стартирах Omegle. Щеше ли някой изобщо да се интересува от някакъв уебсайт, който едно 18-годишно момче е направило в спалнята си в къщата на родителите си във Върмонт, без никакъв бюджет за маркетинг?

Но той стана популярен почти веднага след стартирането си и оттам нататък се разрастваше органично, достигайки милиони потребители дневно.

Вярвам, че успехът е свързан с това, че запознанствата с нови хора са основна човешка потребност, а Omegle е сред най-добрите начини за задоволяване на тази потребност", пише той.

Въпреки това Omegle получава сериозни критики, когато става канал на различни съмнителни дейности по време на пандемията, когато отбелязва рязък ръст в използването ѝ.

К-Брукс твърди, че през годините компанията полага многобройни усилия за въвеждане на подобрения, но "последните атаки от критиците бяха всичко друго, но не и конструктивни".

Съществуват няколко съобщения за потребители, които са се възползвали от анонимната връзка, за да комуникират с деца, като има случаи на сексуално насилие, казва TechCrunch.

"Колкото и да ми се иска обстоятелствата да са различни, стресът и разходите за тази борба - в съчетание с проблемите при функционирането на Omegle и борбата със злоупотребите с него - са просто твърде големи.

Работата с Omegle вече не е устойчива нито от финансова, нито от психологическа гледна точка. Честно казано, не искам да получавам инфаркт в 30-те си години", признава основателят в сбогуването с клиентите.

Какво е етичен AI? 6 условия пред бъдещето на една технология Дисциплината „управление на AI” има за цел да насърчи етичното прилагане на технологията

Закриването на Omegle бележи края на една легендарна, която позволява на потребителите да се свързват с непознати и да преживяват случайни срещи, които определяха нейната привлекателност.

Наследството на Omegle като пионерска платформа за онлайн чат е запомнено от милионите ѝ бивши потребители, като за кратко време се появиха хиляди постове в X, под канала #RIPOmegle.

"Битката за Omegle е загубена, но войната срещу интернет продължава. Притеснявам се, че ако скоро не настъпи обрат, интернетът, в който се влюбих, може да престане да съществува, а на негово място ще имаме нещо, което ще се доближава до подобрена версия на телевизията - фокусирана предимно върху пасивното потребление, с много по-малко възможности за активно участие и истинска човешка връзка.", пише К-Брукс като финал.

Ако посетите уебсайта на Omegle, над прощалното писмо ще видите надгробна плоча с надпис "Omegle 2009-2023".