Семействата на жертвите на стрелбата в Robb Elementary School в Увалде, Тексас, са завели дело срещу издателя на играта Call of Duty Activision и Meta. Те твърдят, че компаниите „съзнателно са изложили стрелеца на оръжието, което той е използвал, накарали са го да гледа на него като на решение на проблемите си и са го обучили да го използва“. Ищците също така обвиняват компаниите, че „сдъвкват отчуждени тийнейджъри и изплюват масови убийци“, пише Engadget.

В съдебния иск ищците обясняват, че стрелецът от Увалд е играл играта Call of Duty, в която е имало пушка тип „щурмовак“, произведена от производителя на оръжие Daniel Defense, като добавят, че той често е посещавал Instagram, където са рекламирани продуктите на оръжейния производител. В иска се твърди също така, че Instagram дава на производителите на оръжия „неподлежащ на контрол канал за директна комуникация с непълнолетни лица, в техните домове, в училище, дори посред нощ“.

В него се казва и че стрелецът е бил „беден и изолиран тийнейджър“ от малък град в Тексас, който е научил за AR-15 и се е насочил към нея, защото е бил изложен на оръжието в играта Call of Duty и посещението в Instagram. Ищците обвиняват Meta, че е по-снизходителна към продавачите на огнестрелно оръжие, отколкото към други потребители, които нарушават правилата ѝ. Компанията забранява купуването и продаването на оръжия и боеприпаси, но потребителите могат да нарушат политиката 10 пъти, преди да им бъде забранено да работят в платформите ѝ.

„Истината е, че оръжейната индустрия и Daniel Defense не са действали сами. Те не биха могли да достигнат до това момче, ако не беше Instagram", категоричен е по време на пресконференция адвокатът на ищците, Джош Коскоф. „Те не биха могли да го изложат на допаминовия цикъл на виртуалното убийство на човек. Това е, което прави Call of Duty.“

Адвокатската кантора на Коскоф е същата, която постигна споразумение за 73 млн. долара с производителя на пушки Remington за семействата на жертвите на стрелбата в Sandy Hook Elementary School.

Говорител на Activision коментира пред The Washington Post и Bloomberg Law, че „стрелбата в Увалде е ужасна и сърцераздирателна във всяко отношение“ и че компанията изразява най-дълбоките си съболезнования на семействата, но „милиони хора по света се наслаждават на видеоигри, без да ги превръщат в ужасяващи деяния“.