Най-незабравимите снимки на принцеса Даяна, като черната „рокля на отмъщението“, с която нарушава кралския протокол, и ръкостискането ѝ с болен от СПИН, което променя гледната точна на света към заболяването, са подредени в изложба в Лондон.

Експозицията е в Dockside Vaults, северно от Тауър Бридж и продължава от 25 май до 2 септември.

Тя проследява живота на Даяна като хуманитарен деятел, майка и модна икона. Показва внимателно подбрана селекция от творби на известния кралски фотограф Ануар Хюсеин, който започва да снима Даяна, когато тя е едва на 19 години.

„В началото някои ми казваха: „Не можеш да снимаш кралски особи“, разказва фотографът пред CNN преди откриването на изложбата. „Аз обаче отговорих: Защо не? Искам промяна. Правех снимки на рокендрол - Боб Марли, Елтън Джон, „Бийтълс“. И тогава ми омръзна от шоубизнеса.“

Двамата сина на Ануар - Самир, 45 г., и Зак, 43 г. тръгват по стъпките на баща си и стават самостоятелни кралски фотографи, като правят вайръл снимки на по-младите членове на кралското семейство.

„Даяна наистина разчупи тенденцията, особено за кралските особи. Тя промени толкова много и нещата, които сега се смятат за нормални, като например това, което носят Кейт или Меган, наистина се дължи на нея“, казва Самир, застанал пред прочутата снимка на „роклята на отмъщението“, направена на парти на Vanity Fair в деня, когато Чарлз публично признава за изневярата си.

Getty Images

„Много хора не вярваха, че тя ще излезе публично, а тя го направи, изглеждайки като за милион долара“, добавя Зак.

„Това беше любимата снимка на Даяна“, казва Ануар, гледайки снимката, на която Даяна държи в ръцете си дете, болно от рак по време на пътуване до болница в Лахор, Пакистан, през 1996 г. „Момчето беше сляпо. Миришеше на всички тези химикали, които бяха използвали за лечението, но на нея не ѝ пукаше и го гушкаше. По-късно то почина и тя много се натъжи. Това показва хуманната ѝ страна.“

През годините Ануар и синовете му са направили стотици хиляди снимки на кралското семейство. Една дума обаче обобщава тези на изложбата: наследство.

„Не искахме изложбата да е противоречива. Искахме да бъде празник на живота на Даяна и нейното наследство“, казва той. „Имаме „Короната“, имаме филми за Даяна, така че се чувствам така, сякаш има цяло ново поколение, което я преживява.“

За Самир и Зак баща им е оказал огромно влияние върху живота им - нещо, което се илюстрира от две почти идентични, но страшно различни снимки, изложени в друга част на изложбата.

На първата, направена през 1992 г., Даяна седи сама пред Тадж Махал в Индия, а червено-лилавият ѝ костюм, проектиран от Катрин Уокър, е цветен поп на по-мекия фон на белия мраморен мавзолей от слонова кост.

В деня на посещението на Тадж Махал на Ануар е казано, че Чарлз има други ангажименти, така че Даяна отива без него. „В крайна сметка тя позира сама пред този паметник на любовта. Съвсем скоро след това те обявиха раздялата си.“, обяснява Зак.

24 години по-късно той се връща на същото място, за да снима принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. „Имаше много спекулации. Дали ще пресъздадат снимката на Даяна? Те пристигнаха и седнаха на пейката, но този път бяха двама души, много влюбени“.

„Радвам се, че заснетите снимки, както и тези на моите синове, се връщат у дома в Лондон, за да признаят и увековечат паметта на такава забележителна жена и нейните синове.“, допълва Ануар.

Билетите за изложбат започват от 17 лири (22 долара) и включват 60-минутна аудио обиколка с подробни разкази от първо лице зад всяка снимка.