Българката, наричана „криптокралица“ – Ружа Игнатова, измами инвеститори с 4,5 млрд. долара чрез фалшивата си криптовалута, а след това изчезна безследно и от години е обявена за издирване от ФБР.

BBC Eye Investigations и Panorama тръгват по нейнтие следи и разглеждат близките ѝ връзки с предполагаем бос на българската организирана престъпност, както и твърденията, че е брутално убита.

„Дали Ружа Игнатова се радва на откраднатите милиарди, или е убита от същите хора, на които е било платено да я защитават?“ – отговорът на този въпрос търси в мащабно разследване британската медия.

Завършилата Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, като гради успешна кариера в областта на финансите преди да стартира криптовалутата OneCoin през 2014 г. Убеждава милиони хора по света да инвестират в нея, като обещава да задмине огромната възвръщаемост, която откриват първите инвеститори в Bitcoin.

Но в действителност Игнатова – позната на мнозина като д-р Ружа, създава умело прикрита инвестиционна измама, без дигитален запис, който е в основата на легитимни криптовалути като Bitcoin, пише BBC.

През октомври 2017 г., когато разследващите от Германия и САЩ се приближават до г-криптокралицата, рано сутринта тя се качва на полет на Ryanair от София за Атина и от тогава никой не я е виждал.

Миналата година предаванията „Eye Investigations“ на BBC World Service и „Panorama“ отново разследваха какво се е случило с нея и дали изобщо е жива.

За целта е ключово да се установи кой е бил в нейния близък кръг.

Ричард Рейнхард, който започва разследването на OneCoin за американската данъчна служба заедно с ФБР, разказва пред BBC за персонаж, който разследващите никога досега не са назовавали публично. Според медията, това е мъжът, на когото е възложена ролята да охранява Игнатова – Христофорос Никос Аманатидис, известен като Таки.

„Казаха ни, че важна фигура от наркоразпространението отговаря за физическата ѝ охрана“, разказва Райнхард в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г.

Това съвпада с информацията на американските правителствени юристи от 2019 г., според които шефът на охраната на Игнатова е ключова фигура от организираната престъпност в България, но не го назовават пряко.

„Разполагаме с доказателства, че един много значим, ако не и най-големият наркотрафикант на всички времена в България, е тясно свързан с OneCoin и е бил лична охрана на Ружа Игнатова“, казва помощник-адвокатът.

Това е същият „ръководител на охраната“, за когото друг адвокат на американското правителство твърди, че е „замесен в изчезването“ на Игнатова в съда ден по-рано.

Според Райнхард Игнатова е била много по-сериозен престъпник, отколкото повечето хора си мислят.

Тази теория е подкрепрна от изтекли документи на Европол, разгледани от BBC, които сочат, че преди Ружа Игнатова да изчезне през 2017 г., българските органи за сигурност са установили връзки между нея и Таки. В документите властите подозират Таки, че е използвал финансовата мрежа OneCoin за пране на приходи от трафик на наркотици.

В родната си България Таки има митичен статут - нещо като Ел Чапо или Пабло Ескобар, пишат от BBC.

Широко разпространени са подозренията, че той е ръководител на българска организирана престъпна група и влиятелен контрабандист на наркотици. Той и съдружниците му са разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици, както и убийства, но не са подвеждани под отговорност, отбелязва още британската медия.

„Когато говорим за Таки, трябва да кажем, че той е главата на мафията в България. Той е изключително влиятелен“, казва бившият заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва твърдения, че Таки ръководи престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители - и смята, че това е точно така. „Таки е фантом. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той ви говори чрез други хора. Ако не го слушате, просто изчезвате.“

„Единственият човек, който може да предпази Игнатова от всички тези разследвания, включително от чуждестранни агенции – това беше Таки“, допълва той.

BBC подава запитване за коментар от българското правителство относно твърденията за корумпирани служители. Отговор не е получен. От прокуратурата заявяват, че „не прикриват престъпления и лица, които вероятно са извършили престъпления“, допълва медията.

Смята се, че Таки понастоящем живее в Дубай, където Ружа Игнатова е собственик на луксозен пентхаус.

Макар да не е известно как двамата са се запознали и дали подземният бос е участвал в OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Един от българските източници, близък до Игнатова, заявява пред BBC, че тя е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за охрана. Изглежда обаче, че има и други финансови връзки между двамата.

В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското черноморско крайбрежие, която свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки. Документите са предадени на BBC от Франк Шнайдер, бивш съветник на Игнатова. По думите му, криптокралицата е работила съвместно с „мошеници“ и „гангстери“.

По време на интервюто Шнайдер се намира в дома си във Франция и е под домашен арест в очакване на екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не е готов да разкрива имена, защото се страхува за собствената си и сигурността на семейството си, допълва BBC.

През 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от разследващия сайт bird.bg е предаден полицейски доклад. В документа полицейски информатор разказва подробно, че е чул зетя на Таки да казва, че Ружа Игнатова е убита по негова заповед в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Според Стоянов, този разказ е „много, много възможен“.

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от българските власти, а множество криминални съдружници на Таки смятат за вярна теорията, че той я е убил. BBC не е успяла да провери това твърдение по независим начин.

Сътрудниците се обосновават с това, че издирваната Ружа Игнатова се е превърнала в проблем за Таки, който е искал да премахне връзките си с измамата OneCoin.

Сред другите съдружници в престъпната схема е Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол по обвинения в убийство. По думите на Стоянов, когато Къро е попитал Таки какво трябва да стане с Ружа Игнатова, той е заявил: „Не се притеснявай, тя е мъртва.“

Къро също така твърди, че е разговарял с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред BBC че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си и още двама души от персонала им. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но според Христанов, убийството е свързано с Таки. „Определени хора трябваше да бъдат отстранени, защото знаеха твърде много за Таки. Това беше нещо като публична екзекуция.“, допълва той.

След като публикува твърденията за убийството на Ружа Игнатова, журналистът Димитър Стоянов казва, че той и колегите му са се сблъскали със смъртни заплахи, което го е принудило да напусне временно България за четвърти път в кариерата си. Не твърди, че знае мотива за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, че след изчезването ѝ редица имоти в България се използват от хора, свързани с Таки.

Тялото на Ружа Игнатова така и не е намерено, а разследващите твърдят, че нямат достатъчно доказателства, за да обвинят Христофорос Аманатидис.

Но бившият следовател Ричард Рейнхардт смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват смъртта ѝ с Таки, според него, това отговаря на начина, по който действат наркокартелите. „Знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки е смятал, че тя е заплаха за него, вероятно е бил готов да я ликвидира, вместо да бъде арестуван.“

BBC изпрати запитван до адвокатите на Аманатидис за твърденията в това разследване, но те не са отговорили.

През 2022 г. Ружа Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица, фигурира и до днес.

Екипът на BBC в подкаста The Missing Cryptoqueen, е получил различни наблюдения и сигнали за местонахождението на Игнатова след извършването на предполагаемото ѝ убийство - включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето ѝ през 2022 г.

Възможно е слуховете за нейната смърт да са просто поредната брилянтна маневра, която да заблуди всички. Ако случаят е такъв, с напредването на годините за нея вероятно ще става все по-трудно да остане в неизвестност.

„В един момент става все едно Елвис Пресли да е все още жив... Всъщност това не е много вероятно“, смята обаче Христанов.

Според Райнхард ФБР „не държи хората в списъка на десетте най-издирвани просто за забавление“. Но биха премахнали някого само ако има „категорично доказателство“, че е мъртъв. А предвид обстоятелствата, при Ружа Игнатова такова може би никога няма да има, което означава, че поне засега изчезналата криптокралица остава обект на издирване.