Британският министър-председател и лидер на Консервативната партия Риши Сунак спечели първия телевизионен предизборен дебат с минимална преднина, показва експресно проучване на YouGov за Sky News във вторник, цитирано от Reuters. Проучването сочи, че 51% смятат, че Сунак се е представил по-добре, в сравнение с 49% за съперника му от Лейбъристката партия Киър Стармър.

Двамата се изправиха във вторник един срещу друг по въпроса как да се стимулира британската икономика, като премиерът обвини опозиционната партия, че иска да увеличи данъците, ако спечели властта на изборите на 4 юли.

По време на дебата, който се проведе няколко седмици преди парламентарните избори във Великобритания, както консерваторът Сунак, така и Стармър се придържаха към предизборните си линии. Сунак заяви, че само той има план за стимулиране на оскъдния икономически растеж във Великобритания, а Стармър представи консерваторите като управлявали 14 години в икономически хаос.

В разгорещен дебат, който напоследък е характерен за Великобритания и в който все повече избиратели се интересуват от политика, двамата лидери спориха за това как да се справят с кризата с разходите за живот, нарастващите списъци с чакащи в общественото здравеопазване и намаляването на имиграцията. Повечето от въпросите илюстрираха това, с което се сблъскват много от британците: кризата с разходите за живот (все повече от тях се затрудняват дори да плащат битовите си сметки), дългите опашки в здравната служба и по-ниските стандарти в образователната система.

„Киър Стармър иска от вас да му връчите празен чек, като не е казал какво ще купи с него и колко ще ви струва“, каза Сунак в заключителните си думи. „В несигурни времена просто не можем да си позволим несигурен министър-председател.“

Стармър отговори, че никога не би предложил „трикове или неизпълними обещания, каквито прави Риши Сунак“.

„Представете си как бихте се чувствали, ако се събудите на 5 юли и видите още пет години консерватори, още пет години упадък и разделение“, каза той. „А сега си представете как обръщате страницата с лейбъристко правителство, което запретва ръкави и се заема с работата. Изборът на този вот е ясен: повече хаос с консерваторите или шанс да възстановим Великобритания с променена Лейбъристка партия.“

Сунак в атака

Сунак повтори нападателната линия на консерваторите, че лейбъристите нямат план за страната, освен да увеличат „данъците на всички с 2000 паунда“.

„Запомнете думите ми, лейбъристите ще повишат данъците ви. Това е в тяхното ДНК. Работата ви, колата ви, пенсията ви, както и да го наречете, лейбъристите ще го обложат с данък", каза Сунак.

Стармър не отрече веднага обвинението, но по-късно нарече цифрата 2000 „глупост“. Лейбъристите неведнъж са заявявали, че няма да повишават данъка върху доходите или вноските за социално осигуряване, ако спечелят властта.

„Баща ми е работил във фабрика, майка ми е била медицинска сестра. Когато растях, нямахме много пари", каза лидерът на лейбъристите на зрителка, която сподели, че се затруднява да плаща сметките си. „Така че познавам чувството да се притесняваш, когато пощальонът дойде със сметката - каква е тя, ще мога ли да я платя? Не мисля, че министър-председателят разбира това.“

Стармър атакува Консервативната партия за това, че е довела до 14 години хаос и плановете на Сунак да въведе задължителна военна служба. Премиерът си навлече критики, когато обвини за нарастващите списъци на чакащите в Националната здравна служба стачките на здравните работници, и беше посрещнат със смях, когато каза, че броят на чакащите намалява, „защото преди е бил по-голям“.

Но той навакса изоставането си, когато обяви как смята да се справи с имиграцията, представяйки плана си да изпрати нелегално търсещите убежище в Руанда като възпиращ фактор, който липсва на Лейбъристката партия, и добави, че ще постави сигурността на страната над решението на всеки чуждестранен съд.

Стармър, от своя страна, заяви, че също има план за справяне с имиграцията, която се превърна във важна грижа сред избирателите, и че би обмислил разглеждането на молбите за убежище в трета страна, ако това не нарушава международното право.

Сунак, чиято кампания все още не е успяла да намали преднината на лейбъристите от около 20 процентни пункта в проучванията на общественото мнение, премина в атака, повтаряйки тезата, че само неговата партия има план, докато избирателите не знаят какво възнамерява да направи Стармър, ако спечели властта.

Двустранният дебат на лидерите се проведе ден, след като популистът Найджъл Фараж заяви, че ще участва в изборите, което е сериозен удар за Сунак, тъй като се очаква, че участникът в кампанията за Брекзит ще обере гласовете на много десни избиратели.

По време на по-ранното откриване на кампанията Фараж заяви, че ще бъде трън в очите както на консерваторите, така и на лейбъристите.