Да покриваме нуждите си в настоящето, без да отнемаме тази възможност от бъдещите поколения - това е устойчивост и истинският смисъл зад абревиатурата ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance).

Това обясни Мартон Патаки - главен мениджър на Japan Tobacco International за България, по време на престижния финансов форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg.

"Тук съм да говоря за икономическата устойчивост и как тя позволява да се инвестира в други сфери на устойчивост.

Ние сме голяма международна компания с 46 000 служители от 119 държави. Устойчивост е да покриваме нуждите си в настоящия момент, без да компрометираме способността на бъдещите поколения да покриват своите нужди.

Въпросът е как се отнасяме един към друг, местната общност и върховенството на закона. Използваме повече възобновяеми източници, намалява въглеродния отпечатък от дейността си", поясни Мартон Патаки.

ESG не води до "бизнес успехи", но привлича и вдъхновява хората с кауза.

"Светло бъдеще е. Имаме вътрешна цел, задължение, което искаме да постигнем и надвишим, въпросът е какво ни добавя като стойност в бизнеса.

Определено отношението на служителите ни се променя. Преди 2 години, когато дойдох в България, имаше наводнение, служителите се впуснаха да помагат по своя собствена инициатива", спомни си той.

"Това, което стои зад понятието, е важното - да подкрепяме служителите и околната среда. ESG не е въпрос на сертифициране на фирмите, а е реални действия", подчерта Мартон Патаки.