През последните седмици цялото материално имущество на Грейс и Джери Грейди е побрано в куфари.

Но за тях това е незначително неудобство, ако означава сбъдване на мечтата на живота им.

Американско-италианската двойка, която е на 70 години, става част от пасажерите на 3,5-годишен околосветски круиз. Епичното пътешествие ще посети 425 пристанища в 147 държави на всички седем континента. Маршрутът е съобразен с пролетния и летния сезон навсякъде, където пътува, разказва Euronews.

Продадохме всичко

Плановете на пенсионерите са да прекарат остатъка от живота си на борда на Villa Vie Odyssey, един от двата жилищни круизни кораба в експлоатация в света.

Всъщност, семейството се връща в родното място на Грейс – Сицилия, преди две години и живеят там под наем.

След като продават дома си в САЩ, те прекарват последните месеци в разпродажба на всичките си материални притежания, за да финансират пътуването си.

„В крайна сметка продадохме повечето си вещи на приятели“, казва Грейс.

Оттогава живеят само с вещи от първа необходимост, като са изпратили няколко куфара от багажа до круизния кораб.

„Всеки ден нося едни и същи дрехи и всяка вечер ги пера на ръка“, казва Грейс, но не съжалява за това.

Не е по-скъпо от живота на сушата

Средствата са отишли за наемане на каюта на кораба Villa Vie Odyssey, което ще излезе приблизително 40 000 евро за една година.

Круизът е изненадващо достъпен. Най-скъпият наем – външна каюта с балкон е около 67 000 евро за година. На Villa Vie Odyssey пътниците плащат 82 евро на човек на ден за закрита каюта, 109 евро за открити каюти и 183 евро за тези с балкон.

За тази сума гостите получават неограничено количество храна и безалкохолни напитки плюс алкохолни напитки на вечеря. Има безплатен Wi-Fi и медицински прегледи (с изключение на лекарства и процедури). В цената са включени денонощно обслужване по стаите, седмично почистване и пране два пъти седмично.

Според Грейди, ще изхарчат толкова, колкото ако живеят в къща на сушата, но в същото време така имат възможност да обикалят света.

„Нямате сметки, разходи, застраховки и т.н.“, казва Грейс. „Това е и много по-лесен начин за пътуване, отколкото да се опитваме сами да резервираме отделни пътувания и полети.“ „Не мога да си представя, че трябва да опаковам и разопаковам куфарите след всяко отделно пътуване“, добавя Джери.

Сбъдната мечта

Това не е първият път, в който дойката пенсионери планират да започнат нов живот в морето.

Имали са резервация за 3-годишния круиз, който неочаквано беше отменен през ноември 2023 г. и доведе до това стотици пътници да поискат възстановяване на парите им. Чакането е било дълго и сега Грейс и Джери нямат търпение да отплават.

„Винаги съм си мечтал да видя света. Искам да го направя. Ние сме скитници, пътуваме много. Не се притеснявам за нищо.“, казва Джери.

Намерението им е да останат в морето цели три години и половина, но ако променят решението си, програмата е гъвкава.

Тя работи на принципа „плати, колкото искаш“, като маршрутът е разделен на 16 сегмента, всеки от които варира от 35 до 120 дни. Пътниците плащат авансов депозит, а останалата част - 30 дни преди всеки сегмент.

Ако желаят да напуснат кораба в който и да е момент, те трябва да уведомят най-малко шест месеца преди новия сегмент, за да им бъде възстановена цялата сума. Могат и да се върнат на кораба във всеки един момент.

От друга страна, ако Грейс и Джери са доволни от живота в морето, теоретично може никога повече да не се върнат на сушата.

Круизът, управляван от Villa Vie Residences, няма да приключи след 3,5 години, а ще продължи да обикаля земното кълбо. На всеки 15 години корабът ще бъде подменян.

Възможно е също така да се закупи каюта директно, вместо да се наема. Цените започват от 91 270 евро за вътрешна, 137 370 евро за външна и 229 500 евро за такава с балкон. Има месечни такси съответно от 1613, 2300 и 3680 евро на човек. След това собствениците могат да отдават каютите си под наем на други хора без комисиона или чрез круизната компания срещу такса.

Пенсионерски живот на круизен кораб

The Villa Vie Odyssey е построен през 1993 г. и претърпява пълна промяна на стойност 1,84 млн. евро. Вътрешните каюти дори имат виртуален екран, който показва гледката навън.

Има осем палуби, крайбрежна алея и басейн. Жителите могат да избират между три ресторанта и пет бара. Свободното време може да се прекарва в СПА център, фитнес зала, „интерактивен кулинарен център“ или библиотека. На разположение е бизнес център с интернет, осигурен от Starlink и Viasat 3.

По време на пътуването е предвидено дори посещение от приятели и роднини. Те могат да ползват собствена каюта срещу 33 долара на човек на ден за период до 2 седмици.

„И трите ни дъщери вече разгледаха маршрута и помислиха кога могат да ни посетят“, казва Джери и допълва: „Това е приключението на живота ни.“