Акционерите на Tesla ще гласуват за одобряване на пакета от 56 млрд. долара за заплащане на Илон Мъск и за преместване на юридическия дом на производителя на електромобили в Тексас. Това разкри самият милиардер в социалната мрежа X в сряда, като добави, че подкрепата е с голямо мнозинство.

Акционерите на производителя на електромобили гласуваха по предложение за ратифициране на пакета за стимулиране на главния изпълнителен директор за 2018 г., оценен на стойност до 56 млрд. долара по това време и най-големият в корпоративната история на САЩ, след като съдия от Делауеър анулира плана, одобрен от неговия борд, "подчинен" на Мъск. Официалният резултат трябва да бъде обявен днес.

Източник, запознат с предварителното преброяване, потвърждава пред Reuters поста на Мъск, заявявайки, че комбинацията от големи институционални инвеститори и инвеститори на дребно е довела до това, че гласовете "да" са преминали нужната границата. Акционерите обаче имат право да променят вота си до началото на годишното си събрание.

Акционерите на Tesla са гласували и по други предложения, включително за преместването на юридическото седалище на Tesla от Делауеър в Тексас, както и за преизбирането на двама членове на борда: Кимбал Мъск, брат на Мъск, и Джеймс Мърдок. Споменавайки резултати от гласуването, Мъск благодари на акционерите за подкрепата им.

Някои инвеститори възприеха гласуването за заплатата на Мъск като тест за доверие в неговото лидерство. Макар че той несъмнено е движещата сила на Tesla и има голяма заслуга за нейния успех, напоследък компанията отчита забавяне на продажбите и печалбите. Но бордът на директорите заяви, че най-богатият човек в света заслужава пакета, тъй като е постигнал всички амбициозни цели по отношение на пазарната стойност, приходите и рентабилността.

Пакетът за възнаграждение е необходим и за да задържи Мъск отдаден на Tesla, смятат от борда, въпреки че съдията от Делауеър заяви, че планът за възнаграждение за 2018 г. не е успял да гарантира, че той е посветил значителна част от времето си на компанията. Мъск заплаши, че ще започне да изгражда продукти за изкуствен интелект и роботика извън Tesla, ако не успее да получи достатъчен контрол върху нея, което изисква пакетът за възнагражденията за 2018 г. да бъде одобрен.

Някои големи акционери, включително държавният инвестиционен фонд на Норвегия и двата най-големи пенсионни фонда в Калифорния, заявиха, че ще гласуват против компенсацията, като твърдят, че заплащането е прекомерно. Ръководителите на Tesla обаче са набрали подкрепа за пакета за заплащане на Мъск предимно от инвеститорите на дребно, които съставляват необичайно висок процент от собствеността на компанията, но често не гласуват. Те са публикували съобщения в X, в които се казва, че Мъск е от решаващо значение за успеха на Tesla. Компанията пусна реклами в социалните медии, а Мъск обеща лична обиколка на фабриката ѝ в Тексас за някои акционери, които гласуват в негова подкрепа.

Съдебна борба

Въпросният пакет беше отхвърлен от съдия от Делауеър, който го обяви за недействителен като "неизмерима сума", предоставена от съвет в конфликт на интереси, който има близки лични и финансови връзки с Мъск. Съдията се позова и на факта, че бордът не е информирал напълно акционерите, преди да одобри пакета за възнаграждение през 2018 г.

Tesla може да бъде изправена и пред още съдебни дела, заведени от някои акционери. Един от тях този месец вече подаде съдебен иск, с който оспорва предстоящото гласуване на акционерите относно пакета за заплащане на Мъск и промяната на седалището.