През по-голямата част от миналия век историята на двореца Грешам е тясно свързана с града, в който се намира.

Построен в началото на XX в. в просперираща Будапеща, той бързо се превръща в най-горещия адрес на унгарската столица.

След като преживява две световни войни, по време на комунизма е занемарен, преди да се възроди през юни 2004 г. и да се превърне в един от най-величествените хотели в града, а може би и в Централна Европа, пише CNN.

Това лято сградата празнува две десетилетия в най-новото си превъплъщение – като Four Seasons Gresham Palace, луксозен хотел с панорамна гледка към река Дунав.

Юбилеят бележи нов етап в опазването на това архитектурно бижу, изпреварило времето си, когато е било построено, и превърнало се в празник на интелектуалната златна епоха, в която е възникнало.

Дворецът Грешам е замислен когато Будапеща е един от най-големите европейски градове след обединението през XIX в. на заможната Буда от едната страна на Дунав с бързо развиващата се Пеща от другата и поглъщането на близкия град Обуда.

По онова време Верижният мост е основната връзка през реката и затова е решено дворецът да бъде построен откъм Пеща, за да има ролята на своеобразен страж.

"След обединението на Буда, Пеща и Обуда през 1873 г. Будапеща се превръща в космополитен град, европейска столица", разказва пред CNN Йожеф Лашовски, директор на програмата за изучаване на културното наследство в Централноевропейския университет.

"Дълго време Буда и Пеща са били свързани само с Верижния мост, поради което площад "Шехени" в края на моста от страната на Пеща е бил едно от най-значимите обществени пространства с двореца, от който се открива панорамна гледка.", допълва той.

Страстна афера

Строежът на Грешам през 1906 г., разказва една страстна история на местно ниво. Твърди се, че мотивите на сърцата, издълбани в сградата, са добавени от архитекта Зигмонд Квитнер заради любовта му към бъдещия наемател на двореца.

Друга по-вероятна история гласи, че сърцата са вдъхновени от страстна афера между графиня Ирма Сечени и Томас Грешъм, англичанин, който стои зад изграждането на сградата. Твърди се, че той подарил на дамата висулка във формата на сърце, която тя поискала да бъде вплетена във фасадата на двореца.

Квитнер, който печели поръчката на Gresham Life Assurance Company за построяването на двореца, заедно с помощта на своя сътрудник Йожеф Ваго, създава отличен пример за архитектура, изпълнен с авангардния дух на Виена и Париж от онази епоха.

Построен е така, че да отразява величието на могъщата Австро-Унгарска империя, с пищни интериори и детайлна орнаментика. Дворецът е не само архитектурен триумф, но и център на технологични иновации, с централно отопление и новаторска система за прахоулавяне. Сградата се отличава и с Т-образна търговска аркада със стъклен покрив - новаторска концепция в Будапеща в началото на новия 20-и век.

След завършването му, дворецът веднага се превръща в най-търсения адрес в Будапеща – като жилищна локация за най-богатите и място за пазаруване и срещи в ексклузивните бутици и кафенета на приземния етаж.

През цялата си история дворецът служи на Будапеща като гореща културна точка, където се помещават прочутото кафене Gresham-Venezia и кабарето Pódium, известно със своите сатирични и политически дръзки представления.

При обсадата на Будапеща от съветските войски през 1944 г. обаче сградата е силно повредена, а последвалата национализация по време на комунистическото управление през 1948 г. води до по-нататъшен упадък.

Влиятелни творци

"Дворецът Грешам и неговото кафене са гореща точка за художниците и колекционерите. Така нареченият Грешам-кръг е бил неформално, но много важно място за срещи на артисти преди Втората световна война. Членовете му като Роберт Берени, Пал Пацай, Бени Ференчи, Йожеф Егри, Ищван Сьони, са едни от най-добрите художници или скулптори от този период. Интересно е, че те са следвали различни тенденции, но всички са били влиятелни в художествения живот на периода.", разказва още Йожеф Лашовски.

Въпреки щетите от войната и десетилетията на пренебрежение, духът на двореца оцелява непокътнат до 2001 г., когато луксозната хотелска верига Four Seasons започва амбициозен тригодишен проект за възстановяване на оригиналния блясък на сградата, като същевременно интегрира съвременни луксозни удобства.

За проекта е събран екип от водещи унгарски архитекти, интериорни дизайнери и занаятчии. Архитектът Габор Крупа отговаря за цялостната реконструкция заедно с художника-реставратор Миклош Шенкирали.

"Хиляди и хиляди часове бяха необходими на уникален екип от висококвалифицирани майстори от различни професии, за да превърнат това великолепно бижу в скъпоценен камък", каза тогава Шенкирали. "Дворецът се роди отново в прекрасно единство, служейки като перла в короната с изключителна красота, която допълва нашия великолепен Верижен мост."

Необикновена история

От повторното си откриване през 2004 г. Four Seasons Gresham Palace предоставя на гостите луксозен престой, предлагайки 179 стаи и апартаменти с панорамна гледка към Дунав или градския пейзаж. Интериорът на хотела – от грандиозното фоайе до СПА центъра на върха, излъчва царствена атмосфера.

"Дворецът Грешам е една от най-емблематичните сгради в Будапеща и днес чрез самото си съществуване, уникално местоположение и архитектура, формира образа, който градът представя на всеки турист ", казва Тибо Дреге, генерален мениджър на хотела.

"Фактът, че преди 20 години Four Seasons успя да реновира такова бижу, отразява изключителната история, която тази сграда е претърпяла от създаването си. Именно тази архитектура отразява епохата, когато Будапеща е заемала важна позиция като дестинация за европейците от висшето общество. Сега я възвръща, като интересът към града нараства, особено от туристите от висок клас."

Освен луксозното настаняване, гостите и посетителите на хотела могат да се насладят и на някои от най-добрите места за хранене и почивка в Будапеща.

Сред тях е KOLLÁZS, съвременна френска бирария, която предлага вероятно най-величествената обстановка в Будапеща. В заведението се предлагат още местни вина Tokaji и специално създадени коктейли. Бар MÚZSA също предлага изискани коктейли и азиатска храна в обстановка, пренасяща посетителите в златната ера на Будапеща. Заведението има и културна програма с балетни вечери и изпълнения на живо.

В града, известен с термалните си бани, неизбежно има и луксозен СПА център, предлагащ парни бани, басейн за релаксация и процедура с "унгарска мавританска кал", за която се твърди, че е популярна сред холивудските звезди.