Футболният отбор на Украйна ще се опита да накара страната си да се гордее с него днес в първия си турнирен мач срещу Румъния, който ще се играе този следобед.

Но играчите, които в момента са в Германия за Евро 2024, не са забравили за разкъсваната си от войната родина.

В емоционален видеоклип, споделен от ръководния футболен орган на Украйна, футболистите показаха опустошителния ефект върху родните им градове и селища, пише Euronews.

Носителят на "Златната топка" и президент на Украинската футболна асоциация Андрий Шевченко заяви, че основното послание е, че футболът и войната не се разделят.

"Няма украински футболист, град, стадион, игрище или дете, което да не е засегнато от войната", обяснява той.

"Ние сме тук на Евро 2024 благодарение на невероятните хора, които се борят за нашата свобода, включително стотици хиляди футболни фенове, които биха предпочели да са на трибуните, вместо на фронтовата линия."

"Футболът не е просто спорт, той е и мощна сила, символ на солидарност, единство и подкрепа, от която страната ни отчаяно се нуждае".

"Бомбардирани денем и нощем"

"С баща ми ходехме на стадион "Красноград", за да играем футбол след работа", казва полузащитникът на Украйна и Челси Михайло Мъдрик. "От началото на пълномащабната война градът ми е бомбардиран с ракети денонощно. Въпреки това семейството ми остава в Красногор ивярва в победата на Украйна".

Андрий Лунин от Реал Мадрид също е от Харковска област, която е обстрелвана от руската армия.

Подобна е ситуацията и в Запорожие, родния град на Серхий Сидорчук, полузащитник на белгийския клуб "Вестерло".

Селото на футболиста на Динамо Киев Николай Шапаренко - Велика Новосилка, е напълно разрушено. Последните 300 души, които са останали там, нямат вода и електричество.

Засегнат е и градът на мениджъра на украинския отбор Серхий Ребров в Донецка област – Хорливка, допълва Euronews.