Само преди три години датският футболист Кристиан Ериксен се срина на терена, след като получи сърдечен арест по време на мача на националния отбор на страната срещу Финландия на Евро 2020, което беше отложено с една година заради пандемията. Капитанът на Дания получи животоспасяваща медицинска помощ на терена, като в крайна сметка беше реанимиран и откаран в болница.

Точно 1100 дни след инцидента той направи блестящ финален спринт, за да даде преднина на “червения динамит” срещу Словения в неделя, като пое на гърди хитро подаване на Йонас Винд, след което разстреля вратаря Ян Облак със силен изстрел в долния ъгъл. Образът на Ериксен, който празнува гола си - с огромна усмивка на лицето - беше в ярък контраст с мъчителните сцени на Евро 2020 и развълнува милиони фенове на най-великата игра по цял свят.

В онзи тъжен ден преди три години съотборниците му от Дания стояха около Ериксен, хванати за ръце, докато той получаваше спешна помощ, опитвайки се да го предпазят от камерите и погледите на привържениците по трибуните. На стадиона - и по целия свят - настъпи облекчение, когато Ериксен, вече в съзнание, помаха на публиката, докато го изнасяха от терена.

"Е, какво да кажа? Той си беше отишъл", каза на следващия ден Мортен Боесен, лекар на датския отбор. "Направихме сърдечна реанимация, но това си беше спиране на сърцето. Колко близо бяхме? Не знам."

След като получи животоспасяващото лечение на терена, впоследствие на Ериксен беше поставен вид пейсмейкър, предназначен да предотвратява фатални сърдечни спирания, изпускайки импулс за възстановяване на редовния сърдечен ритъм. Клубът от Серия А "Интер Милано", с който Ериксен имаше договор по време на инцидента, му обясни, че ще му бъде позволено да се премести в чужбина, за да продължи футболната си кариера, но полузащитникът не може да играе в Италия, ако устройството не бъде премахнато.

Капитанът на Дания започна да тренира с бившия си клуб “Одензе”, да премине в “Брентфорд” със свободен трансфер през януари 2022 г., а след това и в “Манчестър Юнайтед”, където играе в момента.

Сблъсъкът на Ериксен със смъртта е направил полузащитника забележително философски настроен и разсъждаващ за живота.

"Научих, че дори и след лош момент, винаги идва време след това, когато всичко ще бъде различно", коментира Ериксен пред CNN Sport, след като получи наградата "Завръщане на годината" на спортните награди Laureus в Париж миналата година. "Един от първите цитати, които чух, беше, че дори да се чувстваш добре, ще има моменти, в които ще се почувстваш зле, но после отново ще си добре. Просто всичко върви нагоре-надолу - времето е най-добрият ти приятел."

Дания не успя да надгради над гола на Ериксен и благодарение на топовния изстрел на словенския защитник Ерик Янжа в 77-ата минута мачът от Група С на Евро 2024 завърши при равенство 1:1. Но това не променя един факт - капитанът на “червения динамит” се завърна по най-добрия начин и влезе в сърцата на много футболни фенове, точно 1100 дни след като неговото собствено сърце замалко да го предаде.