Продажбите на дребно в САЩ са нараснали с по-бавен от очаквания темп през май, тъй като високите лихвени проценти и инфлацията са продължили да оказват влияние върху потребителите.

Продажбите на дребно се увеличават с 0,1%, което е по-малко от прогнозите на икономистите за 0,3%. През април търговията на дребно се понижи с 0,2% според ревизираните данни на Министерството на търговията.

С изключение на автомобилите и горивата индикаторът е нараснал с 0,1%, което е под прогнозите за увеличение с 0,4%, но над спада с 0,3% през предходния месец.

Данните за продажбите са по-лоши при изключването на търговията с превозни средства - спад от 0,1% при прогноза за увеличение от 0,2%.

Цените на горивата допринасят за намаляване на постъпленията в бензиностанциите, които отчетоха 2,2% месечен спад. Това е донякъде компенсирано от увеличението от 2,8% в магазините за спортни стоки, музика и книги.

Онлайн магазините отчетоха увеличение от 0,8%, докато баровете и ресторантите отбелязаха спад от 0,4%. Магазините за мебели и домашно обзавеждане също регистрират понижение на търговията от 1,1%.

Докладът се появява по-малко от седмица, след като ревизираното обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв показа, че централната банка предвижда само едно намаление на лихвените проценти през тази година. Ангажиментът за задържане на високи лихвени проценти кара икономистите все повече да се опасяват, че рестриктивната политика може да предизвика значимо забавяне на американската икономика, посочва Yahoo Finance.

Потребителските разходи са отговорни за около две трети от цялата икономическа активност, така че всяка промяна може както да сигнализира за забавяне на растежа, така и да подтикне Фед да започне да намалява лихвите.

Понастоящем пазарните цени се движат в сценарий, при който през тази година ще има две намаления на лихвените проценти с четвърт процентен пункт, въпреки че на срещата си миналата седмица представителите на Фед посочиха вероятността само за едно. След данните за търговията на дребно трейдърите на пазара на фючърси върху федералните фондове повишиха залозите си, че Фед ще облекчи условията, като според показателя FedWatch на CME Group вероятността за три намаления през тази година е около 23%.